Krigsskådeplats i naturreservatet: fyrverkeriförbud ska inte gälla på nyår och påsk

Miljöbrottsplats Göteborgs naturreservat. Synen som möter besökarna i Välens naturreservat i Göteborgs Stad är ofattbar i en stad som tvärsäkert slår sig för bröstet som en av de grönaste i hela Europa. Utbrända fyrverkerier i mängder ligger spridda i naturreservatet. Dessutom champagneflaskor, platsglas, snusdosor, plastpåsar och kartonger med fyrverkeritillverkares namn: ”Svea Fireworks Anything Else Sux”, ”Hanssons Pyrotekniska” heter förövarna.
I själva verket är Göteborgs Stad den enda stad i Europa, kanske i hela världen, som vi vet tillåter och till och med uppmuntrar till en sådan oerhörd miljösynd att avfyra fyrverkerier och låta smällare explodera i naturreservat. Överallt på andra håll är det strängt förbjudet att använda fyrverkerier i naturreservat!

Rapporterna som strömmar in på sociala medier från Göteborgs andra naturområden är desamma: I Härlanda Tjärn, ett föreslaget blivande naturreservat, smälldes och sköts det hejvilt och fyrverkeriavfallet låts nu ligga kvar och skada djur och natur. År efter år samma miljöförstöring och nedsmutsning av den vackra naturen. Tidigare år har  Göteborgs Stad låtit nyårssoporna ligga kvar under lång tid i Välens naturreservat och mycket av avfallet har spridits med vinden och ligger idag och skräpar ner det smutsiga och ofräscha naturreservatet.

Grillplatsen i Välens naturreservat används som avskjutningsramp för raketer och fyrverkeritårtor som skjuts rakt in i det känsliga naturreservatet.

Välens naturreservat
Grillplatsen i Välens naturreservat används som avskjutningsramp för fyrverkerier. Foto: Chris Ceder

Ett brinnande inferno

Vid tolvslaget på Nyårsafton tittade jag ut genom fönstret och bevittnade vad som pågick nere i naturreservatet. Synen som mötte mina ögon var ofattbar: Ett brinnande inferno i regnbågens alla färger. Våldsamma explosioner som fick fönsterrutorna att skaka, trots avståndet på nästan en kilometer. Scenen som utspelade sig över Välens naturreservat, där över 220 fågelarter har sin hemvist eller stannar till, såg ut som ett flyganfall med fosforbomber i Syrien eller Irak.

Fyrverkeriförbud – men inte på nyårsafton, nyårsdagen eller valborg

Göteborgs Stad slår sig nu för bröstet igen, ännu kaxigare: Ett fyrverkeriförbud ska införas. Som inte gäller på varken Nyårsafton, Påskafton eller Valborg. Vilket oärligt och lågt påhitt! Som om inte alla visste att det är just dessa dagar som är problemet. Fåglar skräms till döds, får hjärtattacker eller flyger in i föremål och omkommer i stora antal. Och än värre – i hela det mycket omfattande utredningsarbetet och remissförfarandet finns inte ett ord nämnt om att ge naturreservat något skydd eller om fyrverkeriernas mycket allvarliga konsekvenser för vilda djur och fåglar i synnerhet.

Skandalöst!

I Norge hittades återigen döda småfåglar efter årets nyårsfyrverkerier – inte första gången. Redan för många år sedan dokumenterade amerikanska forskare hur tusentals rödvingade koltrastar föll till marken under nyårsfyrverkerierna, döda av inre blödningar och trauma (Se länk till National Geographics artikel). I Nederländerna visar mångåriga studier att tusentals mesar, änder och andra fåglar flyger upp så högt i himlen i ren panik för att undkomma fyrverkerierna att de förlorar livsviktiga energireserver som många inte förmår ersätta under de knappa vintermånaderna. Jag har skrivit om de Nederländska studierna här.

Framstående ornitologer i Tyskland varnar för följderna av fyrverkerierna på nyår: många fåglar förmodas dö. Sedan 1960-talet har en majoritet av de Europeiska sångfåglarna minskat med över hälften i antal, många arter med över 90%, och är idag hotade av utrotning. Göteborg Stad är inget grönt föredöme – det är en ren lögn. Göteborgs Stad är en simpel miljöskurk som låter de vilda djuren i stadens naturreservat och andra känsliga grönområden lida och fara illa av fyrverkerier.

Bildspel: Nyårsfyrverkerier i naturreservatet

 

Tack för visat intresse! Det är glädjande om du som uppskattar denna artikel också vill gilla min facebooksida.