Sälgen – livets viktigaste frukost
Så beskriver Världsnaturfonden sälgen.
I Göteborgs Stad finner vi Världsnaturfondens motpol. Många grova och gamla sälgar fälls som om de vore sly utan några som helst naturvärden. Nedan ett sälgkalhygge vid Gamlestadsvägen i Alelyckan i slutet av mars 2017:
Sälgen – de vilda binas livselixir
Sälgen, det första blommande trädet på våren vars pollen och nektar är räddningen för utsvultna vilda bin och humlor som just vaknat ur sin vinterdvala. Sälgen, som är ett levande skafferi åt sångfåglar och däggdjur. Trädet är så viktigt att Världsnaturfonden klassar det som en nyckelart.
I Göteborg fälls sälgen i brottsbekämpade syfte
För Göteborgs Stad är sälgens nyckelartsstatus ovidkommande. Här gäller helt andra miljöpremisser: de göteborgska. Till förtret för utrotningshotade vildbin, humlor och sångfåglar, som hade kunnat livnära sig av de många sälgar som årligen fälls i Göteborg. Tro det eller ej, men många träd fälls i Göteborgs Stad som en brottsbekämpande åtgärd i det kontroversiella programmet “Trygg, vacker stad”. Sälgen är speciellt utsatt då dess breda trädkrona skymmer den fria sikten vid busshållplatser och gångbanor, som i det här fallet i Åkered, som ligger i den exklusiva stadsdelen Näset i västra Göteborg:
Att brottsligheten i Näset är bland den lägsta i stan hjälpte inte denna mäktiga sälg.
Dödvedskonceptet
På den påhittigt gestaltade stubben ovan syns en liten skylt med texten “liv i död ved“. Enligt Göteborgs Stads trädpolicy ska träd som dött på naturligt sätt lämnas kvar i skogen och ge upphov till nedbrytningsprocesser som gynnar den biologiska mångfalden. I själva verket fäller man fullt friska träd för att skapa död ved. Någon biologiskt värdefull dödved är det inte heller – nästan allt är ju borttransporterat. Vansinnigt!
Skolgårdsträd ska vara raka och utglesade
Denna sälg på bilden inunder hade vuxit så länge jag minns och fälldes plötsligt på senhösten 2016. Vid bygget av den nya Hultskolan i Askim passade det grova och vackra trädet inte in i Göteborgsmodellens estetiska ideal som gör gällande att natur inte ska vara i vägen och skymma utan trimmas och glesas ut. Endast de allra rakaste och smalaste trädstammarna fick vara kvar. Den fina undervegetationen med flera buskar rök också. Nu är denna träddunge, som tidigare var hemvist och näringsskafferi åt många småfåglar, inte mycket mer än grön dekor:
Sälgkalhygge
Vid Gamlestadsvägen fälldes en hel stadsnära sälgskog våren 2017. Återigen skulle det “glesas ut”, men skälen var inte helt klara denna gång. Den lilla busskuren stod redan på betryggande avstånd från träden:
Svaret: en nybyggd elstuga fick inte skymmas:
Grova och gamla exemplar:
Dödvedskonceptet
När man fällt alla träden greenwashades de enligt dödvedskonceptet. Rillorna i veden ska vara ingångar för nedbrytande insekter som ska skänka livet tillbaka den döda veden…
Men hur mycket insekter finns det i denna sterila miljö?