Europas länder förbjuder fyrverkerier för att skydda sjukvården i pandemin – varför gör inte Sverige det?

Nederländerna, Tyskland, Ungern, Belgien, Österrike och stora delar av Frankrike har alla förbjudit årets nyårsfyrverkerier för att skydda den svårt pressade sjukvården under pandemin och av vördnad och hänsyn till alla som dött eller drabbats av svår sjukdom, deras anhöriga och den stora majoritet i samhället som lider på ett eller annat sätt. I andra länder har många städer och samhällen infört fyrverkeriförbud, däribland Prag, Ljubljana och många italienska städer. I Frankrikes huvudstad Paris och regionen Île-de-France har myndigheterna med kort varsel gjort det straffbart att köpa och inneha fyrverkerier, vilket är en tydlig markering att det är privata fyrverkerier som är problemet.

I flera av länderna hotas fyrverkeribranschens fortsatta existens av förbuden, som kom utan förvarning och blott någon eller några veckor innan försäljningen av fyrverkerier skulle ha börjat. Fyrverkeriförsäljarnas stora investeringar går nästan helt förlorade, bara i Tyskland utgör försäljningen, som är tillåten under årets sista tre dagar före nyårsafton, 95 procent av branschens hela årliga omsättning.

I år har människoliv och folkhälsa fått gå före några få tusentals människors sysselsättning och den minoritet i samhället som använder fyrverkerier. Det är en självklarhet att det ska vara så! Om någon behöver påminnas – vi befinner oss i kulmen av den värsta farsot som drabbat världen de senaste 100 åren och som skördar tusentals människoliv om dagen enbart i Europa. Och många gånger fler, som blir så allvarligt sjuka att de inte vet om de kommer att tillfriskna och blir återställda i sviterna av sjukdomen. Sjukhusens intensivvårdsavdelningar är så fulla i flera länder att personalen snart kommer att hamna i det förskräckliga etiska dilemmat att tvingas välja vem som ska få livsuppehållande behandling och ges chansen att överleva, sk triage. I Sverige kanske vi redan är där: I Stockholm minskade antalet intensivvårdade patienter med covid-19 oväntat från 92 till 76 patienter en vecka innan jul, trots att kurvan för nya infektioner under veckorna dessförinnan gick nästan spikrakt uppåt, vilket den också nu fortsätter att göra. Det är en fingervisning om att triage kanske redan sker inom svensk vård, som det också gjorde i våras, och att alla som är i behov av intensivvårdsbehandling inte längre kan få det. Det tyska ögonläkarförbundet välkomnar fyrverkeriförbudet på nyår, som i år besparar landets sjukvård från de i genomsnitt 500 människor som årligen behöver akutsjukvård för ögonskador som orsakas av fyrverkerier under nyårsfirandet. Det friar många vårdplatser och sjukvårdspersonal som istället kan fortsätta kampen mot covid-19.

Årligen skadas runt 100 svenskar så allvarligt av fyrverkerier att de behöver vård på akutmottagning – det stora flertalet under nyårshelgen. I år är det definitivt 100 personer för mycket för sjukvården i Sverige!

I ljuset av allt detta borde det vara så glasklart som det kan bli: Akutsjukvården och intensivvårdens patientsäkerhet får inte äventyras genom att bli ännu mer överansträngd pga en plötslig och onödig tillströmning av personer med skador från fyrverkeripjäser och smällare!
Att i detta läge av pandemin inte stoppa nyårsfyrverkerierna är därför inget annat är vårdlöst, cyniskt och osolidariskt mot alla som är anställda inom vården, räddningstjänsten såväl som patienterna som kämpar för sina liv. Ett sådant förbud hade varit det mest självklara för våra politiker att ta beslut om inför årets avslutning. Men istället för att skydda vår sköra och eftersatta sjukvård i dess svåraste kris någonsin befann sig våra ministrar och myndighetsgeneraldirektörer på shoppingcentrum, i Sälens skidbackar eller på Kanarieöarna, i strid med sina egna strikta pandemirekommendationer som de själva infört bara dagar innan deras numera ökända semestereskapader.

Idag rapporterades 243 nya dödsfall i covid-19 i Sverige från det senaste dygnet. Motsvarande siffra i USA, som har en 33 gånger så stor folkmängd som Sverige och är det i antal döda i covid-19 det svårast drabbade landet i världen, hade inneburit 8020 döda under ett dygn. Den hittills högsta dödssiffran för ett dygn som rapporterats i USA är 3124 döda, från den 10 december. Det säger mycket om hur hårt drabbat Sverige är av pandemin.
Trots det har varken våra politiker eller samhällsdebattörer ens reflekterat över det olämpliga i att fira in det nya året med pyroteknikens dånande kanonader och krevader. Varför? Kanske står orsakerna att finna i den kallsinnighet och likgiltighet med vilken många myndigheter och en majoritet politiker betraktar pandemin och dess offer? Döda som blivit till själlösa stolpar och pinnar i diagrammen på Folkhälsomyndighetens pressträffar. Säkert är det så. Skälet står dessutom att finna i en fyrverkeribrasch vars tentakler nått alldeles för långt in i våra politiska beslutande församlingar och i kommunkontors tjänsterum. Att kritisera fyrverkerier är nära nog tabubelagt och ses som politisk inkorrekt i vårt etablissemang, vilket avspeglas i avsaknaden av kritiska inlägg i våra massmedier. I de europeiska länderna bereds kritikerna av fyrverkerier mycket plats i massmedia och den folkliga opinionen har vänt i flera länder, däribland i Österrike, Tyskland och Nederländerna. I Tyskland anser bedömare att privatpersoner avfyrat sina sista fyrverkerier någonsin. Alltför stark har opinionen mot pyroteknik vuxit sig, vilket bekräftas i årliga opinionsmätningar. Skälen är flera varav de starkaste är miljö- och naturskydd och säkerhet. Förra nyårsaftonen brann aphuset i Krefelds zoo ner till grunden då en svävande lykta hade landat på taket. 33 av människoaporna som intet ont anande låg och sov innebrändes. Blott två schimpanser överlevde, efter att brandmännen hört deras förtvivlade skrik och riskerat livet i det brinnande infernot och räddat deras liv. Denna incident blev spiken i kistan för många tyskar.

I Sverige har fyrverkeriförsäljningen inför årets nyår slagit alla rekord och ökat med fem gånger rapporterade TV4 igår. Svensk politik och etablissemang tiger fortsatt i takt med att fler och fler svenskar lider allt värre. Djurägare, äldre, sjuka och naturvänner. När är smärtgränsen nådd i Sverige?

Tack för ditt intresse och Gott Nytt År!

Kampen mot fyrverkerierna i Sverige fortsätter!

Klicka gärna på gilla-knappen på min Facebooksida, så får du en notis i ditt flöde när jag publicerar något nytt. Om du klickar på de tre punkterna till höger i menyn på min sida efter att du tryckt på gilla, kan du välja följinställning. Klicka i favoritrutan för att mina inlägg ska hamna högt upp i ditt flöde, så du lättare upptäcker dem.


Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Europas länder förbjuder fyrverkerier för att skydda sjukvården i pandemin - varför gör inte Sverige det?

https://chrisceder.com/3095/europas-lander-forbjuder-fyrverkerier-for-att-skydda-sjukvarden-i-pandemin-varfor-gor-inte-sverige-det/
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Europas länder förbjuder fyrverkerier för att skydda sjukvården i pandemin - varför gör inte Sverige det?

https://chrisceder.com/3095/europas-lander-forbjuder-fyrverkerier-for-att-skydda-sjukvarden-i-pandemin-varfor-gor-inte-sverige-det/