Var det fyrverkerier som orsakade storbranden i Göteborg vid nyår?

Brottsutredning av storbrand i hyreshus lades snabbt ner trots rubricering som grov mordbrand. Var fyrverkerier inblandade?

En kväll ett par dagar innan förra årets nyårsafton (2019) hörde jag ett stort pådrag med utryckningsfordon. Någon timme senare läste jag nyheterna och såg att det brann våldsamt i ett hyreshus i Tynnered i Västra Frölunda i västra Göteborg. Jag greppade kameran och åkte dit. När jag kom fram var det fullt med brandmän och polispatruller. Eldsvådan var inte under kontroll. Det brann kraftigt i taket på ett flera hundra meter långt fyravåningshus.

Enligt polisen hade branden spridits från en balkong på översta våningen och in i en lägenhet, där de boende fått föras till sjukhus med skador, samt upp på byggnadens tak. Ur den till stora delar nedbrunna takstolen slog det meterhöga lågor på flera ställen på en sträcka av nästan 50 meter av det stora huset, däremellan syntes brandmän med tjocka brandslangar och rökdykare.
På en höjd mittemot det brinnande huset stod det klungor med folk och följde släckningsarbetet. Några minuter efter jag anlänt exploderade plötsligt flera fyrverkeriraketer i luften, bara 150-200 meter från stället där branden härjade, i höjd med den norra änden av samma långa hyreshus vars andra ände brann. Någon i folksamlingen hördes säga att det varit personer som dragit runt i området under kvällen och skjutit fyrverkerier. Jag lyckades fånga en av krevaderna på bild och lämnade därefter snabbt platsen, då en tjock, kväljande och giftig brandrök fyllde luften.


Nästa dag läste jag om branden i tidningarna, både i GT/Expressen och Göteborgs-Posten, som hade rapporterat detaljerat om hur det gått till.

Expressen:

– Det är en fullt utvecklad lägenhetsbrand, eventuellt spridning till taket, säger larm- och ledningsoperatören vid räddningstjänsten i Stor-Göteborg.

– Enligt våra inringare ska det slå lågor ut från balkongen, sa Sara Tunklev, teamledare vid SOS Alarm, initialt.

Enligt polisen spred sig branden från en balkong och upp till vinden på byggnaden.

Göteborgs-Posten

Polisen rubricerar lördagens storbrand i Västra Frölunda som grov mordbrand. Under måndagen var ett 30-tal lägenheter fortfarande avspärrade.

På lördagskvällen började det brinna i en lägenhet, på taket och vinden i ett bostadsområde i Tynnered.
– Det är en utvecklad lägenhetsbrand. Vi har tretton enheter på plats och på väg till platsen. Vi jobbar på för fullt, sa Jonas Gill, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg på lördagskvällen.
Enligt SOS Alarm ska tre personer ha förts till sjukhus med ambulans efter branden. Enligt uppgifter till TT ska en fjärde person ha uppsökt sjukhus på egen hand. TT uppger också att två barn som befann sig i den brinnande lägenheten ska ha klarat sig utan skador.

Men knappt tre veckor senare lades brottsutredningen ner. SR skrev då:

Det har varit svårt för polisen att utreda vad som orsakade branden på Rubingatan i Tynnered i december eftersom det inte finns mycket spår kvar.
Det var den 28 december som det började brinna på Rubingatan i Tynnered och ett 80-tal boende fick evakueras från sina lägenheter.
När branden var släckt fanns nästan bara en askhög kvar säger polisens utredare Anders Lykke till P4 Göteborg. Det fanns därför inte mycket i den utbrunna fastigheten för teknikerna att gå på.  En del material har skickats för analys för att se om det ger något men det går inte att säga var branden startade och därmed kommer det inte kunna gå att koppla branden till något eventuellt brott.

Enligt uppgifterna i media har polisen alltså sagt att branden spritt sig från en balkong för att några veckor senare lägga ner brottsutredningen, då med motiveringen att det inte gått att säga var branden startade.

Det är svårt att få ihop logiken i den informationen, särskilt med tanke på att folk skadades i branden.

Det var en disig, obehagligt blöt kall kväll, som man inte gärna tillbringar på balkongen. Så det är osannolikt att någon ska ha varit utomhus och vållat branden, om den som startade från balkongen, vilket.
Och lika anmärkningsvärt att varken massmedia eller polisen sagt ett knyst om fyrverkerierna som pågick, och som inte kan ha undgått varken polis, brandkår eller journalister, som var på plats i stora antal.

Ett par månader senare sprang jag på en GP-reporter som hade rapporterat om branden, och berättade om vad jag sett och frågade om han visste något om fyrverkerierna. Han svarade att han inte hört något om det och verkade inte nämnvärt intresserad av det heller.


Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Var det fyrverkerier som orsakade storbranden i Göteborg vid nyår?

https://chrisceder.com/3058/vad-orsakade-storbranden-i-goteborg-vid-nyar/
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Var det fyrverkerier som orsakade storbranden i Göteborg vid nyår?

https://chrisceder.com/3058/vad-orsakade-storbranden-i-goteborg-vid-nyar/