Starkt hotad fågelart fick sin livsmiljö skövlad i Göteborg

Kommer ni ihåg grönfinken som sjöng så ljuvligt i Kärleksalmen vid Hagakyrkan? Tidigt i våras skövlades fågelns livsmiljö när den väldiga almen och andra flera hundra år gamla träd fälldes i den kulturminnesskyddade parkmiljön. Den så vackra och skönsjungande sångfågeln försvann och med den en unik och exotisk naturlig flair som man sällan finner i hjärtat av en storstad.

Unika uråldriga träd fälldes

Parken och träden som fällts i den, däribland ett par urgamla hästkastanjer och Göteborgs äldsta, grövsta och vackraste skogslind, ett unikt träd i vilken park eller skog som helst, ska lämna plats åt en underjordisk pendeltågsstation. Placeringen i Haga saknar ett kalkylerat reseunderlag på tillräckligt många resenärer för att motivera de stora ingreppen i den snart 200 år gamla parkmiljön i Kungsparken och vid Hagakyrkan. Kritiker menar att placering av stationen vid Järntorget hade varit mycket mer logisk. Jag håller med.

Grönfinken rödlistas som starkt utrotningshotad


Häromdagen kom den nya rödlistan och grönfinken gick från att ha varit tidigare olistad omedelbart upp på den näst allvarligaste hotnivån – starkt utrotningshotad. Sådana djurarters habitat är vi förpliktade att skydda enligt EU-lag – närmare bestämt EU:s art- och habitatdirektiv. Nu hann Axels motorsågsgäng före och grönfinkens ljuvliga närvaro vid Hagakyrkan är ett minne blott för gott.

Grönfinken har länge varit klassad som utrotningshotad utomlands över stora delar av Europa och en drastisk minskning av fågelns bestånd även i Sverige har varit känd i tio år. Därför var rödlistningen inte oväntad.

Galleri: Grönfink i Välen

Hade Göteborg och Trafikverket väntat med att såga ner träden under den gångna vintern/våren och grönfinken fortsatt att ha sitt revir i Haga hade en skövling blivit mycket kontroversiell att genomföra efter det att arten rödlistats med en så allvarlig hotklassning. Brådskan att fälla träden – de hade utan vidare kunnat stå kvar eftersom det inte händer något på platsen den närmsta tiden – visar prov på Göteborgs Stads och den svenska statens – Trafikverkets – ointresse och bristande respekt för skyddet av utrotningshotade arter. En stad som marknadsför sig själv med devisen “nära och grön storstaden” borde veta bättre och skydda stadens gamla unika träd och de mycket betydelsefulla livsmiljöer de är för många andra hotade arter, däribland fladdermöss, skalbaggar, nattfjärilar och sångfåglar. Istället ökar greenwashingen i takt med att fler och fler gamla träd faller offer för motorsågarna i Göteborg.

Till andra arter som är nytillkomna på rödlistan och som finns i Haga kan nu läggas kråka, björktrast och fiskmås, alla numera klassade som nära hotade.

Träd, fåglar och trädaktioner vid Hagakyrkan

0 0 röster
Betyg
1 Kommentar
Äldsta
Nyaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer
raffe

det var det jävligaste jag läst,
jag hatar västlänken,
som ingen fått rösta om,
politiker som vill bli förevigade,
på allts bekostnad!

Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Starkt hotad fågelart fick sin livsmiljö skövlad i Göteborg

https://chrisceder.com/2423/starkt-hotad-fagelart-fick-sin-livsmiljo-skovlad-i-goteborg/
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Starkt hotad fågelart fick sin livsmiljö skövlad i Göteborg

https://chrisceder.com/2423/starkt-hotad-fagelart-fick-sin-livsmiljo-skovlad-i-goteborg/