Ekologisk krigszon Sisjön – nu är massakern av Göteborgs grönområden i full gång

Det pågår en massaker av Göteborgs grönområden och 2017 går snabbt mot historien som det mest destruktiva året för stadens känsligaste naturmiljöer  –  trots miljökommunalrådet Ulf Kamnes grönmålning i stadens största tidning “så bygger vi ett grönare Göteborg“. I Göteborgs Stad praktiseras Greenwashing på högsta nivå!

Bildspel: Kalhygge i Sisjön (8 bilder)


Nu förstörs de sista naturskogarna längs naturreservatet Sandsjöbackas gränser  –  i rasande fart. Gröna buffertzoner som är livsviktiga för ett levande naturreservat med biologisk mångfald. Men den som vistas i Sandsjöbacka vet redan hur lite vilda djur som rör sig där – bortskrämda av kommunens jägare och ständiga och mer och mer omfattande exploateringar för att bygga exklusiva bostäder för de rikaste och luftiga kontorskomplex mitt i orörda skogsmiljöer.

Videoreportage: Ekologisk krigszon Göteborg – nya kalhyggen i Sisjön

I Hovås, vid Sandsjöbackas västra gräns, skövlades nyligen nio hektar huvudsakligen orörd natur däribland naturskogen på Uggleberget, som nu är nära till hälften bortsprängt. Där bygger nu Skanska, Veidekke, HSB, Familjebostäder m fl 1300 exklusiva bostäder, varav drygt 70% är bostadsrätter med prislappar på upp till hisnande 7.5 miljoner kronor.

Vy över det
Vy över det “Nya Hovås” från det till hälften bortsprängda Uggleberget. Foto: Chris Ceder

I Sisjön handlar det om 550 bostäder utmed Sandsjöbackareservatets vackra skogsbackar –  med hög chilloutfaktor, trädtoppsbalkonger och vitsippsblomning runt husknuten.  Det nya bostadsområdet – enligt den typiska Göteborgsmodellen – inbjuder höginkomsttagare till exklusivt och “stadsnära” boende med naturreservat inpå husknuten med trendiga slogans:  “Bo mellan sjön och havet”, “Bo mellan gymet och skogen” – och det långt bort ifrån utanförskap och skjutningar i Göteborgs eftersatta förortsgetton.

Bland byggherrarna ser vi de gamla vanliga i klicken som blivit känd som “Göteborgsandan”: PEAB, Veidekke, Stena.

Utomlands kan man inte höra nog om hur viktigt det är med väl tilltagna buffertzoner runt värdefulla naturmiljöer för den biologiska mångfalden. I Göteborg hör vi bara att det måste byggas mer bostäder – för S-pamparna Anneli Hulthén, Ilmar Reepalu, Johan Nyhus och ett par andra politruckers vilda drömmar om “åttamiljonerstaden”.

Biologins viktigaste rön är i Göteborg förpassade till papperskorgen och ersatta av förljugna propaganda-oneliners som “grön och nära storstad”, “gröna mötesplatser” etc etc.

Dagens inlägg om ett av en rad nya kalhyggen i Göteborg – inom kort kommer det fler på min hemsida!

Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Ekologisk krigszon Sisjön - nu är massakern av Göteborgs grönområden i full gång

https://chrisceder.com/52/ekologisk-krigszon-sisjon-nu-ar-massakern-av-goteborgs-gronomraden-i-full-gang/
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Ekologisk krigszon Sisjön - nu är massakern av Göteborgs grönområden i full gång

https://chrisceder.com/52/ekologisk-krigszon-sisjon-nu-ar-massakern-av-goteborgs-gronomraden-i-full-gang/