Väcka längtan till skogen

Tre minuters underbar njutning och poesi från Hainich som väcker stark längtan hos mig tillbaka till skogen och vårt eget ursprung. Det inspirerar mig att skriva några rader om betydelsen av skogen i vårt medvetande.

Jag tycker Sverige med all sin skog och natur skulle kunna och behöva göra så mycket mer för att stärka skogens ställning i vårt medvetande. Skogen är källan till liv, den helar och läker, både fysiskt och mentalt.

I Tyskland har man tagit fasta på skogens oerhörda värde. Landets stora satsning för att främja skogens status har inneburit dussintals barriärfria “Baumwipfelwege”, vägar som anlagts mitt ibland skogens trädkronor, där även rullstollsburna kan njuta av utsikten och fågelsången, stora besökscentrum i nationalparker och biosfärreservat, mängder med natursköna och spektakulära vandringsleder och påkostade kampanjfilmer för att väcka människors intresse och längtan till djupa orörda skogar:

https://www.youtube.com/watch?v=jvxPcZ7jq5Y

En stor tillväxt av en hållbar och värdefull ekoturism skulle skänka många arbetstillfällen och på många håll kunna ersätta det oerhört destruktiva svenska skogsbruket som alarmerande snabbt håller på att ta död på den biologiska mångfalden i vårt land.

Bildandet av flera nya nationalparker och reservat som skedde i samband med den tyska återföreningen har inneburit en stor succé för naturens ställning hos tyskarna. Skog och natur är nu orden på mångas läppar. När fällningen av Hambacherskogen höll på att ske i höstas var uppmärksamheten enorm. Medierna rapporterade febrilt och hela landet höll andan innan en domstol beslutade att stoppa avverkningen. En stor opinionsundersökning visade att tre av fyra tyskar ville ha Hambacherskogen kvar och lika många ville ha ett snabbt stopp på kolkraftsindustrin, som var orsaken till att skogen skulle fällas.

Nationalparken i Hainich, som ligger vid staden Eisenach i Thüringen, har årligen 350.000 besökare. Djupt inne i nationalparkens kärnzoner, där inga besökare får vistas av naturskyddsskäl, lever ett 50-tal europeiska vildkatter och andra sällsynta djur. Vildkatten kan man ändå få se i Hainich. I Vildkattsbyn Hütscheroda lever vildkatter i ett inhängnat skogsområde. En sju kilometer lång “vildkattsled” leder besökare runt med flera tillfällen att få se de skygga djuren. För barn och mindre uthålliga finns också en 1.5 kilometer lång snällare vandringsled med naturlekplatser längs vägen.

Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Väcka längtan till skogen

https://chrisceder.com/1562/vacka-langtan-till-skogen/
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Väcka längtan till skogen

https://chrisceder.com/1562/vacka-langtan-till-skogen/