Continue reading Hambacherskogen räddad: Ett Berlinmursögonblick för klimat och miljö"> Hambacherskogen räddad: Ett Berlinmursögonblick för klimat och miljö - Chris Ceder

Hambacherskogen räddad: Ett Berlinmursögonblick för klimat och miljö

Avverkningen av Hambacher Forst stoppad!

Ett Berlinmursögonblick för klimat och miljö!

Högsta förvaltningsrätten i Nordrhein-Westfalen förbjuder i ett ilförfarande RWE från att avverka i Hambacher Forst och ger den stora miljöorganisationen BUND rätt. Förbudet gäller fram till dess att BUNDs klagan mot verksamhetsplanen för brunkolsbrytningen i Hambach avgörs. Denna är avhängig av förhandlingarna i den tyska sk “kolkommissionen”, där 28 representanter från politik, industri, forskning samt flera intresseorganisationer, däribland Greenpeace och BUND, förhandlar om villkoren och tidpunkten för avvecklingen av kolkraften.

Företrädare från politiken har föreslagit att avvecklingen ska vara genomförd år 2038, med fem-sju stora kolkraftverk avvecklade innan 2020, medan industrins representanter i kolkommisionen säger sig vara beredda tidigast år 2040. Miljöorganisationerna trycker dock på för en betydligt snabbare avveckling.

Dagens dom i Högsta förvaltningsrätten sätter ytterligare tryck på kolkommissionen att nå enighet om en snar avveckling av kolkraften. Folkviljan är det som förhoppningsvis kommer fälla avgörandet: 73% säger i en färsk opionsundersökning att de vill ha stopp för kolkraften innan år 2030. I samma undersökning säger tre av fyra tyskar nej till avverkning av Hambacher Forst.

Utsikterna är därmed mycket goda att Hambacher Forst kommer att bevaras för gott!

De senaste veckorna inkom sju olika framställningar till domstolen, som nu går på BUND:s linje att Hambacher Forst är bevarandevärd med höga naturvärden och som hemvist och skydd åt flera hotade djurarter.

Härligt med ett fungerande rättväsende där det går i stoppa skövlingar av viktiga naturmiljöer i sista stund med ilförfarande! Dit har vi mycket långt i Sverige dessvärre!

De senaste veckorna demonstrerade tusentals människor varje vecka i Hambacher Forst och både dagstidningar och TV tog parti för motståndet mot avverkningen. Trycket blev enormt på NRW vars VD försökte kompromissa och erbjöd sig att invänta ett utlåtande från kolkraftsutredningen i december, men uttalandet avfärdades omedelbart som propaganda av bland andra den stridbare och högludda politikern Anton “Toni” Hofreiter från De Gröna, som varit mycket aktiv i ansträngningarna att rädda Hambacher Forst.

Vid förra helgens demonstration var det 15.000 människor i Hambacher och inför morgondagens demonstration räknade myndigheterna med minst 30.000 deltagare. Igår drog polisen emellertid in tillståndet för helgens demonstration. Arrangören av demonstrationen, BUND, överklagade omedelbart beslutet och i denna stund behandlas BUND:s överklagade i två andra ilförfaranden, i förvaltningsdomstolen i Aachen, som Hambacher Forst ligger i närheten av, och samtidigt i Tysklands högsta förvaltningsdomtol.

Uppdatering: Helgens demonstration beviljades. 50.000 människor kom till Hambacherskogen för  en stor folkfest med härliga glädjescener.

Chris Ceder, natur- och miljöskyddare.
Tack för intresse! Ett gillatryck på min facebooksida är mycket uppskattat:

Läs nyheten på tyska: https://www.tagesschau.de/inland/hambacherforst-113.html

Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Hambacherskogen räddad: Ett Berlinmursögonblick för klimat och miljö

https://chrisceder.com/1474/hambacherskogen-raddad-ett-berlinmursogonblick-for-klimat-och-miljo/
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Hambacherskogen räddad: Ett Berlinmursögonblick för klimat och miljö

https://chrisceder.com/1474/hambacherskogen-raddad-ett-berlinmursogonblick-for-klimat-och-miljo/