Experter dömer ut trädflytt: “måste sågas ner om 20 år”, “galenskap att plantera om”

Göteborgs Stad fortsätter med de kritiserade trädingreppen i Haga. Ett flertal träd ska beskäras inför en tillfällig flytt under det planerade bygget av Västlänken. I Stuttgart flyttades ett större antal parkträd för fyra år sedan trots högljudda protester och kritik från ledande trädexperter. Hur har det gått för de flyttade träden? Hur mår de idag och hur kommer de klara sig när de flyttas tillbaka till sin ursprungliga plats?

Läs det exklusiva reportaget här i Göteborg21 som avslöjar vad som väntar när träden flyttas i Göteborg.

Stuttgart: 84 mindre träd flyttades, 116 stora och gamla träd höggs ner

I Stuttgart flyttades träd i stadens omtvistade tågtunnelprojekt Stuttgart21. Det handlade om totalt 84 träd som 2012 grävdes upp och planterades om i andra delar av staden i väntan på att de ska flyttas tillbaka om 2-3 år . Samtidigt höggs 116 träd ner i den vackra Schlossgarten. Träd som var för gamla och stora för att överleva en flytt. De omplanterade träden var alla mindre än 15 meter höga, de flesta omkring 10 meter.

Tyska experter: Trädflytten är utsiktslös – om 20 år måste de sågas ner

Enligt ledande tyska trädexperter är flytten av träd i Stuttgart – liksom den i Göteborg – utsiktslös.  Siegfrink Fink, professor i skogsbotanik vid Freiburgs universitet, dömer ut möjligheterna att med framgång flytta träd:

-Med en flytt gör man träden till obotligt sjuka patienter.

De omplanterade träden kommer förvisso skjuta nya skott, men om tio år kommer de att börja ruttna och jag förutspår att de måste sågas ner om 20 år.

Trädens gestaltning förstörs vid flytt

Träden som flyttas måste beskäras kraftigt för att kompensera för förlusten av rötter vid utgrävningen – omkring en tredjedel av trädkronans volym försvinner oftast – vilket enligt många bedömare innebär att trädens gestaltning förstörs. De förlorar sin skönhet, stammen och trädkronan passar inte längre ihop med varandra, träden är stympade och ser ofriska ut. Att det kommer nya skott hjälper inte, träden kan aldrig återfå sin naturliga form och skönhet.

Park- och naturförvaltningens chef är öppen om svårigheterna med trädflytt

Trots en uppsjö av negativa expertutlåtanden och högljudda protester valde man att flytta träd i Stuttgart. Idag, fyra år senare, lever 82 av de 84 flyttade träden, men Volker Schirner, chef för Stuttgarts Park- och naturförvaltning, avslöjar hur problematiskt det är att hålla de omplanterade träden friska och vid liv:

-Det är speciella träd som är i behov av mycket vård och tillsyn . De är mycket känsligare än de som alltid stått på samma plats.

Förvaltningschefen betonar också att de flyttade trädens utsikter att klara sig också försämras av yttre miljöfaktorer:

De senaste åren kämpar vi mycket med klimatförändringar. 2015 var våren extremt torr vilket krävde intensiv bevattning av stadens träd.

Stuttgart har 140.000 park- och gatuträd som måste vattnas under torka – vilket kräver personal från andra förvaltningar och ständigt större tankbilar som hyrs in från företag, berättar Volker Schirner.

Till de som tror att man kan flytta stora träd i parkmiljö ger han det raka och självklara svaret:

Man kan inte dra stora träd genom andra träd i en park. Då skulle man orsaka för mycket skador på träden.

Tyst kritik mot flytten från Park- och naturförvaltningens chef?

Mot bakgrund av alla svårigheter – är då flytten av träd meningsfull i Stuttgart? Den i övrigt så öppna chefen för stadens Park- och naturförvaltning vill inte yttra sig i frågan – vilket man lätt kan tolka som en tyst kritik mot flytten.

Stuttgart 21
116 träd fälldes i Schlossgarten i Stuttgart Foto: The Akademiebrunnen in the Schlossgarten in the city centre of Stuttgart. by Schlaier Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

“Att plantera om gamla träd är galenskap”

De största träden som fälldes i Stuttgarts Schlossgarten hade ett stamomfång på knappt fyra meter, i paritet med de stora träden i Haga som kommer behöva fällas om Västlänken byggs. Förespråkare för Stuttgart21 försökte kyla ner protesterna genom att föreslå en flytt av de äldsta träden, 200-åriga plataner, men förslaget sågades av eniga tyska trädexperter.

I en intervju i Sueddeutsche Zeitung ger en av de mest trädkunniga i Tyskland sin syn på saken: Frågan är inte ens avslutad då Ulrich Kohnle svarar. Hur planterar man om ett hundraårigt träd?

-På bästa sätt – inte alls, säger Kohnle, chef för Avdelningen för skogstillväxt på det statliga tyska Institutet för skogsforskning och skogsövervakning, och tillägger med än mer eftertryck

Att plantera om gamla träd är galenskap i biologiskt hänseende. Att däremot plantera nya unga träd är ett seriöst tillvägagångssätt. Att ett träd byts ut av ett annat sker ju i alla fall hela tiden i naturen.

“Vid flytt av mindre träd är överlevnadschansen 95%”

Men alla är inte av samma uppfattning som de tyska trädexperterna. Heike Baum, VD för Opitz, som tillsammans med två andra firmor genomförde flytten av träd i Stuttgart, hävdade att minst 95% kommer överleva ingreppet och att flyttningsförfarandet skulle kosta så lite som 1000-1500 Euro per träd. Ett djärvt påstående som mötte hård kritik i den tyska pressen. Några dagar senare kom Opitz firmachef, som är underordnad vd:n, med motstridiga uppgifter – nu skulle flytten inklusive skötseln under omplanteringen kosta 5000-10000 Euro per träd och då firmans maskiner bara kan flytta mindre träd med en diameter på högst 0.4 meter (enligt Opitz 0.45 meter) skulle det bara finnas utsikter att flytta ett fåtal träd med gott resultat, närmare bestämt lindar och kastanjer, medan plataner och ek skulle bli så hårt beskurna att de inte skulle gå att känna igen längre.

Opitz försäkran om 95% överlevnad kan ingen vederlägga ännu, då bara drygt 2% av de flyttade träden dött, men deras svårigheter att klara sig har som nämnts beskrivits av ingen mindre än chefen för Stuttgarts Park- och naturförvaltning. Utlåtanden från den tyska trädexpertisen ger heller ingen anledning till optimism om trädens framtid.

Och det är Opitz som nu också anlitats av Göteborgs Stad för flytten av träd i Haga – med samma trädflyttningsmaskin som de använde i Stuttgart och som användes vid provlyftet av ett träd förra hösten.

Hur bra är tysk expertis?

Det tyska skogsbruket bygger på urgamla traditioner av ett skonsamt utnyttjande av skogen. Tyskland är idag ett av de ledande länderna inom hållbart skogsbruk och ett föredöme för andra länder som strävar efter friska och rika skogar  – i stark kontrast till det destruktiva hyggesbruket som utarmar den svenska skogen i rasande fart.

Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Experter dömer ut trädflytt: "måste sågas ner om 20 år", "galenskap att plantera om"

https://chrisceder.com/1164/experter-domer-ut-tradflytt-maste-sagas-ner-om-20-ar-galenskap-att-plantera-om/
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Experter dömer ut trädflytt: "måste sågas ner om 20 år", "galenskap att plantera om"

https://chrisceder.com/1164/experter-domer-ut-tradflytt-maste-sagas-ner-om-20-ar-galenskap-att-plantera-om/