Västlänkens trädflytt görs av “experter” som utförde trädflytt som gick snett i Stuttgart

Den tyska trädflyttningsfirman Opitz har börjat med flytten av träd i det skandalomsusade Västlänksbygget. Låt vara att Västlänken ännu inte är beviljad av svensk domstol – träden flyttas ändå. Mestadels små spinkiga och inte sällan halvdöda träd som inte gör någon glad ändå. Men kosta vad det kosta vill. Trafikverket är nu benhårda på att visa att de kan lyckas med trädflytten efter att de blivit kritiserade för att använda metoder och “expertis” som på andra håll misslyckats med att flytta träd. I Stuttgart dör nu de träd som flyttades där för fem år sedan. Ett efter ett försvinner och många av de som står kvar för en utsiktslös dödskamp – trots att Opitz, som i en arbetsgemenskap med två mindre firmor flyttade träden i Stuttgart inför bygget av tågtunneln Stuttgart21, hävdar att 97% av dess trädflyttningar lyckas. Den tyske journalisten Alexander Schäfer dokumenterar trädflytten, och på hans granskande blogg kan vi läsa att nästan 10% av alla de flyttade träden, totalt 68 stycken, dött. Ytterligare 30% av träden är så försämrade att flera av dem kommer att tas bort inom den närmsta tiden. Bland de övriga träden visar majoriteten inga tecken på återhämtning. Se ett bildspel av Opitz trädflytt i Stuttgart och ett till.

Jochen Schwarz, en trädgårdsmästare och landskapsarkitekt med lång erfarenhet av arbete med trädplantering på plantskola, som är aktiv i Nätverket Parkskyddarna, har skrivit en artikel på Alexander Schäfers blogg med rubriken “Dödved på beställning – Avstjälpningsträden tar avsked“, där han förklarar vad som gick snett med trädflytten:

Majoriteten av de omplanterade träden är fortfarande i ett tillväxtslöst tillstånd. Efter fem år är det säkert inte att betrakta som en framgång. Snarare kan man befara att antalet döende och döda träd fortsatt kommer att öka. Överraskande är hela utvecklingen inte heller för lekmän, när man ser hur dessa omplanteringar genomförts.

Träden revs inte bara upp med dessa maskiner utan kördes också många kilometer genom stadsområdet. Trädstammar av denna längd, som bara hålls fast i sina rotklumpar, svingar upp och ner när de transporteras över ojämnheter under färden. Böjningen av stammarna, dessutom under frostväder, har uppenbarligen lett till att barken har lossnat på träden.

Se Alexander Schäfers bilder på träden i Stuttgart i bildspelet ovan

Frostväder och svingande trädstammar under transporten, det var precis vad jag bevittnade under trädflytten i Göteborg idag. I gropen där ett lite större träd just hade avlägsnats stack det upp flera decimetertjocka avkapade rötter ur jorden.

Fortsättning följer! Om du gillar min facebooksida missar du inget!

Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Västlänkens trädflytt görs av "experter" som utförde trädflytt som gick snett i Stuttgart

https://chrisceder.com/639/vastlankens-tradflytt-gors-av-experter-som-utforde-tradflytt-som-gick-snett-i-stuttgart/
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Västlänkens trädflytt görs av "experter" som utförde trädflytt som gick snett i Stuttgart

https://chrisceder.com/639/vastlankens-tradflytt-gors-av-experter-som-utforde-tradflytt-som-gick-snett-i-stuttgart/