Ny demonstration mot Västlänken

Efter den gångna helgens historiska demonstration mot Västlänken på Götaplatsen hölls igår ännu en demonstration mot den hårt kritiserade pendeltågstunneln som planeras i Göteborg.

Igår samlades uppemot 100 människor utanför Kommunfullmäktigemötet (KF) i Kronhuset för att visa sitt missnöje med Göteborgs politiker, varav de flesta är JA-sägare (Västlänksförespråkare). Efter att ha jämfört med foton från de tidigare aktionerna, som arrangerades av Västsvenska Folkinitiativet under mottot Aktion Moteld, föreföll gårdagens demonstration varit den största hittills.

Vägvalets Theo Papaioannou
Vägvalets Theo Papaioannou, en av de mest tongivande i kampen mot Västlänken. Foto: Chris Ceder

Andra organisationer som var på plats var Nätverket Klimatsamling, som kommit för att demonstrera mot Göteborgs Stads bristande klimatarbete, Volontärnätverket #vistårinteut, som demonstrerade mot Göteborgs Stads bristande stöd för de ensamkommande, och Nätverket Trädplan, en organisation för bevarandet och skyddandet av Göteborgs grön- och naturområden, som drivit en lång kampanj mot Västlänken och den planerade förstörelsen av delar av Kungsparken och Haga Kyrkoplan.

Trädplan Göteborg har länge upplyst om den stora tragedin som kommer drabba Göteborgs innerstads gröna lunga om Västlänken genomförs – ett stort antal gamla och oersättliga träd kommer försvinna och den vackra parkmiljön kommer för alltid att förstöras.

Politikerna möter och dissar medborgarna

Martin Wannholt, partiledare i det nybildade partiet Demokraterna, riktade hård kritik mot Västlänken på den stora demonstrationen på Götaplatsen i lördags:

– Än så länge har ingen svarat på hur man ska få våra spårvagnar inne i staden att gå snabbare än tio kilometer i timmen. Vi måste bygga ut staden i ekrarna med riktig kollektivtrafik och det gör man inte med en Västlänk som tar ett fåtal passagerare en omväg till Haga station, sa Martin Wannholt på den stora demonstrationen mot Västlänken på Götaplatsen i helgen.

Martin Wannholt
Martin Wannholt får ett varmt mottagande vid ankomsten till Kommunfullmäktige. Foto: Chris Ceder

Igår kom Martin Wannholt för att möta de politiska motståndarna i Kommunfullmäktige och fick ett varmt mottagande av Västlänkskritikerna utanför Kronhuset. Den fd moderaten, som sparkades ut ur partiet för sin kritik mot Västlänken, stannade en längre stund och pratade med demonstranterna:

Martin Wannholt
Västlänksmotståndaren Johann Fröling håller i megafonen och Martin Wannholt diskuterar med medborgare. Foto: Chris Ceder

Vägvalets volontärer “de griniga”, ett färgglatt kämpagäng som stått på Gustaf Adolfs torg nästan dagligen i flera års tid nu och protesterat mot beslutet om att inte följa folkomröstningen om Trängselskatten, var självklart på plats:

Theo Papaiouannou
Theo Papaiouannou och “de griniga” i Vägvalet (med orangea västar). Foto: Chris Ceder

Kommunstyrelsens ordförande, Socialdemokraten Ann-Sofi Hermansson, duckade för demonstranternas inbjudan till dialog. En lapp med texten “Vi är folket! En främmande makt?” sträcktes ut mot kommunstyrelseordföranden, som småleende kastade en blick på frågan varpå hon skyndade vidare genom folksamlingen och in genom den av tre väktare och två poliser hårt bevakade entrén till KF-mötet.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofi Hermansson
Anders Sylvan håller fram en lapp med texten „Vi är folket! En främmande makt?“ åt Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofi Hermansson. Foto: Chris Ceder

Samma Ann-Sofi Hermansson, som för bara några dagar sedan i en stor intervju i GP beklagade att man inte lyssnat på de som är kritiska till Västlänken:

– Självkritiken består i att vi inte lyckats möta folks oro över hur exempelvis grönområden och kulturvärden kommer att påverkas under byggnationen.

Ann-Sofi Hermansson
Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofi Hermansson tittar på en lapp med texten: „Vi är folket! En främmande makt?“. Foto: Chris Ceder

En annan tung JA-sägare, det socialdemokratiska kommunalrådet Johan Nyhus, tog heller inte vara på möjligheten till dialog när han fick NEJ-sidans megafon i handen. Kommunalrådets erbjudande om att dricka kaffe med NEJ-sidan var inget mer än en populistisk poäng och inte den dialog som demonstranterna förväntade sig. Istället försvann Johan Nyhus snabbt in genom Kronhusets välbevakade dörrar.

Johan Nyhus
Socialdemokratiska kommunalrådet Johan Nyhus utanför Kommunfullmäktige. Foto: Chris Ceder

Tack för visat intresse! Det är glädjande om du som gillade denna artikeln också vill gilla min facebooksida.

Fler bilder från demonstrationen vid Kommunfullmäktige 14 september 2017:

Volontärnätverket #vistårinteut, som har lanserat kampanjen #låtdeungastanna, demonstrerar mot utvisningar av unga flyktingar och Göteborgs socialdemokratiska politiker för deras bristande stöd för de ensamkommande flyktingbarnen. Med sig hade den en lista med 33.000 namnunderskrifter mot utvisningar:

vistårinteut
Volontärnätverket #vistårinteut demonstrerar mot Göteborgs politiker. Foto: Chris Ceder
demonstration mot Västlänken
Demonstration mot Västlänken vid Kommunfullmäktige i Göteborg 14 september 2017. Foto: Chris Ceder
demonstration mot Västlänken
Demonstration vid Kommunfullmäktige i Göteborg 14 september 2017. Foto: Chris Ceder

Klockan är minst fem i tolv i klimatkatastrofen och Nätverket Klimatsamling demonstrerar mot Göteborgs Stads undermåliga klimatpolitik. Ännu en organisation som uppmärksammar Göteborgs Stads greenwash-propaganda!

Nätverket Klimatsamling
Nätverket Klimatsamling demonstrerar mot Göteborgs Stad otillräckliga insatser för att stoppa klimatförändringarna. Foto: Chris Ceder
Nätverket Klimatsamling
Nätverket Klimatsamling demonstrerar mot Göteborgs Stad otillräckliga insatser för att stoppa klimatförändringarna. Foto: Chris Ceder
_J1A6600
Åsa från Västsvenska Folkinitiativet och en färgglad Västlänksmotståndare. Foto: Chris Ceder
Martin Wannholt
Martin Wannholt mot Västlänken. Foto: Chris Ceder
Nätverket Klimatsamling
Nätverket Klimatsamling demonstrerar mot Göteborgs Stad otillräckliga insatser för att stoppa klimatförändringarna. Foto: Chris Ceder

NEJ-sidan, som av vissa röster på JA-sidan beskylls för att vara “griniga gamla gubbar”, engagerar både mycket kvinnor och fler och fler unga.

demonstration mot Västlänken
“Griniga gubbar” mot Västlänken. Foto: Chris Ceder
Kommunstyrelsen ordförande Ann-Sofie Hermansson
Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson. Foto: Chris Ceder

Volontärnätverket #vistårinteut uppvaktar den socialdemokratiska kommunfullmäktigeledamoten Saida Hussein, vars parti säger nej till ökat stöd för ensamkommande flyktingbarn.

vistårinteut
Volontärnätverket #vistårinteut demonstrerar mot Göteborgs politiker. Foto: Chris Ceder
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Ny demonstration mot Västlänken

https://chrisceder.com/369/ny-demonstration-mot-vastlanken/
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Ny demonstration mot Västlänken

https://chrisceder.com/369/ny-demonstration-mot-vastlanken/