Granskning av skräpkaoset på Göteborgs badplatser

Det är på helgerna badplatserna i Göteborg behöver städning som mest – men att döma av ett par bilder jag fått av biologen Gunnar Antonsson hade ingen städat bort ett sopberg på Smithska udden, som irriterat många besökare i sommar och tidigare år, under hela den gångna helgen trots att badplatsen är en av ett drygt dussin i Göteborg som städas dagligen enligt handlingar jag begärt ut från Park- och naturförvaltningen. Årsbudgeten för att hålla rent badplatserna, framför allt i sommar, är inte direkt liten: 3,9 miljoner kronor. På Näset och Smithska udden är det Göteborgs Stad som själva utför skötseln.

När jag besökte platsen i måndags kväll, den 16 juni var den vämjeliga sophögen tack och lov borta men de totalt två fungerande soptunnorna – en på den jättestora parkeringen och en ute på udden – var så knökfulla att folk återigen börjat lägga skräp på marken bredvid tunnorna. På ett anslag som sitter på soptunnan vid badplatsen står det: “Är soptunnan full? Släng i containern om det finns eller ta med dig skräpet hem”, utan att tala om var containern står. Undangömd i tät skog 300 meter därifrån. På ett likadant anslag som sitter på en nytillkommen stolpe bakom behållarna för engångsgrillar har en svårbegriplig urblekt karta klistrats på på anslaget.
De flesta kommer lär dock missa det eftersom de läser vad som står på soptunnan, dit de går för att slänga sitt skräp. Att ta med sig skräpet hem, vilket alla naturligtvis borde göra om soptunnorna är fulla, är dock inget attraktivt alternativ för de många som reser med lokaltrafik. Jag har också lagt märke till att folk surnar till och kastar sitt skräp i protest på sophögen. Det är faktiskt en vanlig mänsklig reaktion att visa missnöje på som vi sett många gånger i bl a Italien när sophämtningen havererat.

Den “smarta” solenergidrivna Big Belly-tunnan som utlovar att kunna svälja fyra gånger mer sopor än en vanlig soptunna är återigen ur funktion. Det finns nu bara en fungerande tunna på denna oerhört välbesökta badplats – och den är som vanligt överfull när jag besöker platsen efter en dag med badväder. Bredvid står två stora behållare för förbrukade engångsgrillar som gapar tomma. Vid mitt senaste besök den andra juni var Big Belly-tunnan också ur funktion. En svart sopsäck var då knuten runt den defekta tunnan för att spärra inkastet.

Lär av tysk renhållning

Fyra rejäla soptunnor med sortering och en bredvid en “sopbox” av tysk modell hade hanterat skräpmängden utan några som helst problem, är betydligt billigare än inköp av Big belly och det hade sett trevligt och fräscht ut vilket skulle uppmuntra folk att inte lämna skräpmängder kvar på klipporna, också eftersom de vet att soptunnorna är fulla. Så resonerar många även om det är fel!

Titta på inläggen i gruppen Ergo: (fd Stoppa nedskräpningen i Göteborg) vars medlemmar idag genomförde en skräpsamlingsaktion på Näsetbadet (och många andra ställen) och blev så överväldigade av allt skräp på klipporna av vilket de blott kunde samla en ”bråkdel” i form av många fulla 120-liters sopsäckar. Ett Sisyphosarbete!

Är Big belly värda sitt pris?

De “smarta” Big Belly-tunnorna leasar Park- och naturförvaltningen av ett kommunalt bolag, Göteborgs Stads leasing AB. Enligt en faktura jag fått kostar det Park- och naturförvaltningen 4400 kr i månaden för 10 st Big belly. Avtalet gäller till år 2028. Det blir alltså en årlig utgift på drygt 50.000 kr per år för 10 stycken av dessa smarta papperskorgar och det finns betydligt fler än tio stycken av dem i stan. En Big Belly kostar enligt tyska källor (från 2016) 6000 Euro styck. Att döma av Big Bellys problem med driftsäkerheten förefaller det inte vara en lönsam investering. En sopbox av tysk modell som man finner i folktäta parker och grönområden, ett enkelt ihopvikbart trådstaket med skydd mot råttor, kostar inte allt för många hundralappar men sväljer många gånger mer avfall än en Big belly-tunna, och om man ändå ska tömma badplatserna dagligen så ligger skräpet med fördel i en korg som lätt kan tömmas än utspritt på marken. Tyskarna är dessutom så skötsamma att alla lägger sitt skräp i en plastpåse, som de knyter ihop ordentligt så inga fåglar och råttar ska festa bland matresterna. Så ordentliga är vi inte i Sverige – det vore dock en enkel sak att sätta upp ett plakat som informerar om värdet att lägga sitt skräp i en plastpåse. Vid minsta vindpust blåser mängder av sopor iväg – ligger de i en plastpåse händer inte det.

0 0 röster
Betyg
2 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer
Chris Ceder

Test

Chris Ceder

Reply

Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Granskning av skräpkaoset på Göteborgs badplatser

https://chrisceder.com/2774/granskning-av-skrapkaoset-pa-goteborgs-badplatser/
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Granskning av skräpkaoset på Göteborgs badplatser

https://chrisceder.com/2774/granskning-av-skrapkaoset-pa-goteborgs-badplatser/