Synen av en bålgeting är en väckarklocka

Det var länge sedan jag såg en bålgeting. Och när jag plötsligt får se detta fascinerande och vackra djur så är det en sorglig syn, den stackars insekten försöker ta sig in en av Göteborgs smarta soptunnor på Smithska udden.

När jag stod där slängde flera personer ner skräp i den dyra Big Belly-tunnan trots att den har mist sin svälgförmåga, överväldigad av allt skräp folk pressar i tron om att den är bottenlös. Nåväl, inte lätt att läsa skyltar när man tillbringat en dag i bländande sol och glittrande reflektioner. Sophögen från häromveckan är dessbättre inte kvar, men en ny är inte långt borta med den ena soptunnan ur funktion och den andra full till bristningsgränsen, precis som nästa närmaste soptunna, på parkeringsplatsen.


Den vackra skogen används som toalett. Folk behöver inte ha med sig så förtvivlat mycket mat – äta och uträtta sina behov kan man också göra hemma – och istället njuta av den vackra naturen fullt ut. Det är sorgligt att se hur många av våra vackraste och mest rofyllda platser sommartid förvandlas sommartid till slafsiga snabbmatssyltor med meterbreda sophögar som överväldigar de nya soptunnorna för tiotusentals kronor styck. Naturen intresserar inte majoriteten. Vår stads Zeitgeist, tidsanda, efter decennier av styre där betongen haft företräde över allt annat och naturen fått stryka på foten 99 gånger av 100. Skogen är folktom, förutom de mänskliga spåren efter toalettbesök.

Bålgetingen gäller som utdöd i Norge, akut hotad i Finland, i Sverige har den varit rödlistad men avskrevs från listan. I Göteborg håller bålgetingen på att förtätas bort för gott. Den bygger nämligen helst sina bon i gamla hålträd. I Tyskland är bålgetingen en särskilt skyddad art och om du förstör dess bo – även i din egen trädgård eller på din bostad – riskerar du böter på 500.000 kronor. Där får speciella bålgetingspecialister endast i undantagsfall ta bort ellet flytta ett bålgetingsbo om inget annat är möjligt. Vanligtvis brukar de skärma av boet från så att vi människor och getingarna inte störs av varandra. I Sverige förstör anticimex bålgetingbon. Många tror att de är farliga – i själva verket är de fredliga och besvärar inte din picknick vid havet och kaffestund på verandan. Bålgetingen är liksom andra getingar insektsjägare och asätare och håller naturen i balans, ekologisk jämvikt. De senaste 30 åren har insekterna minskat med alarmerande 75-80% visar internationella studier. Bålgetingen behövs – så också i en storstad som är mån om en grön image men som gör långt ifrån tillräckligt för att förtjäna den. Då måste fler få upp ögonen för varför vår stad behöver sina bålgetingar. Först då har vi kommit en bit på vägen.

5 3 röster
Betyg
2 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer
Chris Ceder

Testing

Sven-Erik Söderström

Mycket bra skrivet, håller med om det mesta.

Sven-Erik Göteborg

Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Synen av en bålgeting är en väckarklocka

https://chrisceder.com/2759/synen-av-en-balgeting-ar-en-vackarklocka/
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Synen av en bålgeting är en väckarklocka

https://chrisceder.com/2759/synen-av-en-balgeting-ar-en-vackarklocka/