Karl Lauterbach, en ledande tysk socialdemokratisk politiker och professor i epidemiologi vid Harvard University, går till hårt angrepp mot den svenska corona-modellen: – Vad svenskarna gör är erbarmligt. I Sverige offras väldigt många äldre människor för att inte kaféerna ska behöva stängas, säger Lauterbach i direktsändning inför miljontals tyska tv-tittare.
– Det är ingen förebild om jag vill sitta ute i solen på uteserveringar när jag vet att priset för det är döden hos människor som blir infekterade på ålderdomshemmen, fortsätter den tyske politikern och berättar att epidemiologerna vid det anrika Harvarduniversitetet, som är hans kollegor och som han känner mycket väl, för ett par dagar sedan har gått igenom och analyserat Sveriges modell mot coronaviruset. Lauterbach säger att det är Harvardepidemiologernas kritik mot Sverige som han nu återger.
Lauterbach syns och hörs mycket i den tyska coronadebatten och han har blivit populär för sin frispråkighet och respekterad i alla politiska läger för sin stora fackkompetens – hans meritlista är imponerande för en politiker: Doktorsgrad i epidemiologi och folkhälsa vid Harvard, gästprofessor i epidemiologi vid Harvard School of Public Health och mångårig direktör för Kölns universitets institut för klinisk epidemiologi. Sedan 2005 är Lauterbach tysk riksdagsparlamentariker och från 2013 till 2019 var han ställföreträdande ordförande för de tyska socialdemokraterna SPD:s riksdagsfraktion och ansvarig över politikområdena hälsa, utbildning och forskning. I höstas kandiderade Lauterbach till positionen som partiledare för SPD i par med Nina Scheer, men de fick se sig slagna av SPD:s nya ledarduo Saskia Esken und Norbert Walter-Borjans. Det är inte vem som helst som kritiserar Sveriges corona-hantering – Lauterbach är utan tvekan Tysklands mest meriterade medicinske expert inom politiken.
Häromdagen var Lauterbach inbjuden till den tyska talkshowen “Maischberger” med fokus på politik och vetenskap, där han tillsammans med FDP-ledaren Christian Lindner debatterade coronahanteringen i Tyskland. Programledaren Sandra Maischberger frågade Lauterbach om Sverige hanterar coronakrisen bättre än Tyskland genom att var och en i Sverige tar eget ansvar för att landet ska komma igenom pandemin utan restriktioner med öppna restauranger och dagis. Som svar på frågan levererade Lauterbach den oväntat hårda kritiken och bokstavligen raserade den i Tyskland utbredda bilden av Sverige som ett socialt mönsterland:
– Vad svenskarna gör är erbarmligt. Man offrar de äldre för att inte behöva stänga kaféer. Svenskarna agerar ansvarslöst och det är merparten av epidemiologerna i världen överens om. Mina kollegor på Harvard School of Public Health, som jag känner mycket bra eftersom jag har en gästprofessur där, satte sig för ett par dagar sedan ner och granskade Sveriges coronahantering, säger Lauterbach.
– I Sverige är dödligheten tre till fyra gånger högre än just nu i Tyskland. Där presteras i princip ett erbarmligt resultat trots att landet är så glest befolkat, eftersom det är en så hög dödlighet i ett land med så låg befolkningstäthet… – Hur många skulle det varit i Tyskland, inflikar programledaren Maischberger. – Då skulle Tyskland haft ungefär 20.000 döda idag i runda tal, fortsätter Lauterbach, och det fastän Sverige är så glest befolkat.
– Om vi hade varit lika glest befolkade och hade haft tre till fyra gånger så många döda hade varenda människa här sagt att det inte fungerar, säger Lauterbach och utvecklar kritiken:
– Den svenska modellen har inte klarat av det, i ett land som var förvarnade mycket tidigt och hade förmånen att se de förskräckliga bilderna. Sverige hade kunnat göra mycket för att förbereda sig men gjorde det inte. I stort sett offras väldigt många gamla människor där så att man inte behöver stänga kaféerna. Ur ett etiskt perspektiv är det knappast förebildligt, det är min personliga mening. Det är ingen förebild för mig som läkare och politiker om jag vill sitta ute i solen på uteserveringar när jag vet att priset för det är döden hos människor som blir infekterade på ålderdomshemmen, säger Lauterbach frankt och fyller i: -Det är kritiken från kollegorna på Harvard.
Nej, Herr Lauterbach,, Ihre Auffassung ist falsch. Schweden hat Europas ärmste Rentner. Kaum einer von uns (70 Jahre+) kann es sich leisten fuer ein Stueck Kuchen / Brötchen mit Kaffee/Tee mindestens 12 Euro zu bezahlen.
Anneliese Ahrweiler: Es ist egal, dass Rentner in Cafés sitzen und trinken.
Es sind alle anderen, die Jungen und die Reichen, die dort sitzen, auf Kosten von uns Alten.