Hälsofarligt att låta barn plocka skräp

En dag om året plockar ledande politiker demonstrativt småskräp i centrala Göteborg. Kommunsstyrelsens tidigare ordförande Anneli Hulthén säger att “Göteborg har blivit bättre och plockar upp ännu en fimp“. De som skräpar ner är några enstaka slarviga personer menar hon och fastslår samtidigt belåtet att göteborgarna är bra på att hålla rent. Så bra, faktiskt, att Håll Sverige Rent år 2012 utsåg Göteborg till Årets bäst städade kommun för tredje året i rad.

Ren förljugenhet om den verkliga skräpsituationen i Göteborg!

I Göteborg råder en skräpkris. Nedskräpningen är på många håll värre än i Albanien, ett land som man hör kallas för Europas soptipp – en numera orättvis beskrivning. Albanien är idag mycket renare och finare än Göteborg, jag har själv varit där och sett det med egna ögon. I Göteborg har våra grönområden blivit fulla med skräp och sopor, till och med i våra känsliga naturreservat och vattendrag – trots att vi har kommunala förvaltningar med stora resurser och ett uppdrag att hålla rent.

Istället ser vi hur samhällets mest ömtåliga  – barnen – skickas ut för att plocka illaluktande, vidrigt och hälsofarligt skräp i naturen. Under den årliga vårstädningen skickar Göteborgs Stad ut 60.000 barn för plocka upp skräp som de själva inte har slängt. Detta är en obegriplig dubbelmoral och inte minst ett utnyttjande av barn i ett land som gäller som föregångare i kampen mot barnarbete. Det är också ett cyniskt agerande från högsta politiska håll som sänder ut helt fel signal till våra barn – att någon annan städar upp efter oss. Och än värre – denna städning utförd av barn är förenad med stor hälsofara.

Forskare vid det anrika Cambridgeuniversitet har funnit att multiresistenta bakterier överlever och tillväxer i plastpåsar som slängs i naturen. De livsfarliga bakterierna kan komma ifrån sjukhus varnar forskarna i en studie publicerad 2015.

Om upptäckten att skräp innehåller multiresistenta bakterier är det dock knäpptyst om i Göteborg när skolbarnen skickas ut för att plocka skräp eller städar upp badstränder fulla sopor.

Det är både cyniskt och oansvarigt att skicka ut aningslösa skolbarn och utsätta dem för hälsofara när de utan vare sig kunskap eller professionell vägledning får i uppgift att sanera denna hälsofarliga nedskräpning, som i andra länder enbart får utföras av specialutbildad personal med skyddsutrustning. I skräpet hittar man ofta vassa glas- och metallskärvor, smutsiga kläder, läckande batterier, matrester och kladdiga, illaluktande matförpackningar.

nedskräpning Göteborg
Ett krossat vinglas ligger ibland skräphögar i Välen, bara 10 meter ifrån naturreservatsgränsen.

Allt detta är riskabelt och kan orsaka skärsår och infektioner av farliga smittoämnen, däribland multiresistenta bakterier. Dessa farliga bakterier sprider sig också till vattendrag, sjöar och våtmarker, vilket en omfattade tysk forskarstudie avslöjar. I delstaten Niedersachsen i norra Tyskland innehöll alla undersökta vattendrag och sjöar resistenta bakterier och i nästan 50% av vattenmiljöerna hittades den farligaste sortens bakterier, multiresistenta gramnegativa bakterier varav flera är resistenta mot sk kritisk antibiotika, medicin som bara används i nödfall. Läkare i Tyskland varnar för att barn som smittas av bakterierna löper större risk att bli allvarligt sjuka och dö.

Det som förvånar med studien är att Tyskland varje år satsar miljardbelopp på att rena och återställa sjöar, dammar, floder och mindre vattendrag. Det finns inga skäl att tro att det inte heller skulle förekomma livsfarliga multiresistenta bakterier i vattenmiljöer i Göteborg, vilka i motsats till i Tyskland ofta är kraftigt nedskräpade och orena.

nedskräpning Göteborg
Nedskräpning vid Kvilleån, en plats som aldrig städas upp

Den kommunala renhållningen är i upplösningstillstånd

Papperskorgar i känsliga naturreservat töms inte och runt dem växer i sopbergen.  I Göteborg har det nu gått så långt att vanliga medborgare samlar upp soporna. En papperskorg i Välens naturreservat tömdes inte på nära fyra veckor tidigare i somras trots att upprörda boende nästan dagligen i flera veckors tid ringde upp Göteborgs Stad och bad dem tömma papperskorgen. Stanken från papperskorgen var olidlig – på nästan femtio meters avstånd. Nedskräpningen är inte bara farlig för människor – det är rent djurplågeri att utsätta de vilda djuren som har naturen som sitt hem för miljösvineriet.

_J1A3539

Själv har jag plockat upp högar med matrester och tallrikar i Välens naturreservat flera gånger.

nedskräpning Göteborg
Matrester ligger nedanför en överfull papperskorg i Välens naturreservat
nedskräpning Göteborg
Matrester ligger nedanför en överfull papperskorg i Välens naturreservat

Den kommunala renhållningen som Park- och naturförvaltningen (PoNF) ska sköta har slutat att fungera. PoNF måste upplösas och ersättas av en helt offentlig renhållningsmyndighet utan entreprenörer. Många av dessa har nära kompisband med anställda inom förvaltningen. Idag kastar vi miljonerna i sjön där de slukas av en uppsjö av ohederliga entreprenörer som kapitalt missköter renhållningen de har betalt för att utföra. Detta korrupta system måste upplösas!

I grönområdena ligger soporna på samma ställe i åratal när PoNF inte håller rent trots deras enorma resurser:

Ta bort dessa fula papperskorgar i våra känsliga naturområden – de gör bara skada om de inte töms dagligen!

Sandsjöbacka naturreservat
Sandsjöbacka naturreservat i Göteborgs Stad våren 2018.

Renhållningen vid återvinningsstationer måste också vara en offentlig verksamhet utan myglande entreprenörer i Muteborg!

IMG_6141

Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Hälsofarligt att låta barn plocka skräp

https://chrisceder.com/1199/halsofarligt-att-lata-barn-plocka-skrap/
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Hälsofarligt att låta barn plocka skräp

https://chrisceder.com/1199/halsofarligt-att-lata-barn-plocka-skrap/