Dagbok från Göteborgs oljekatastrof – Dag 49: Volontärsanering. Så agerar en miljökriminell kommun.

Tack för all support jag fått för mina uppmärksammade reportage och ideella insatser under den fruktansvärda oljekatastrofen i Stora ån i Göteborg, som pågår sedan 49 dagar. Som jag uppmärksammat flera gånger tidigare har Göteborgs Stad lagt locket på och sedan länge avslutat alla oljesaneringsinsatser trots att oljan fortsätter att strömma ut från det livsmedelsföretag i Sisjön, Örneborgs, som har vållat oljeläckan. Stora ån är fortsatt full av tjock olja. Göteborgs Stads Kretslopp- och vattenförvaltning meddelade att det är rapsolja som läckt ut och att den är harmlös för djurlivet. Det är ren lögn! Jag har foto- och videodokumenterat många döende fåglar nedsmetade av oljan. En svårt oljeskadad svan som hämtades av en privat djurambulansservice dog under färden till fågelcentralen. Istället är det jag själv som fått organisera nödinsatser för att sanera ån och rädda det värdefulla djurlivet. Otroligt men sant att detta sker i en västerländsk demokrati under det tjugoförsta århundradet!

Jag fick ihop ett litet men sammansvetsat och engagerat gäng bestående av Rickard Westler och Mikael Wikhager från Göteborgs Fiskevårdsnätverk och aktivisten Michael Mantey från Hisingen. Han skildrade saneringen med ett inlägg med flera bilder på Facebook:

Vi sanerade olja vid Stora ån idag,
vid Välens naturreservat som mynnar ut i Askimsviken, frityrolja från livsmedelsindustri..
Vi åkte kanot, plockade upp 3 stora sopsäckar med oljeindränkt gammal vass, skopade upp och nästan fyllde en 20 liters spann med orange brunt klet..
Här är några mobilfoton de flesta tagna från fören av kanoten:
Redigerat: Örneborgs delikatesser har utpekats som skyldiga och ansvariga myndigheter och politiker har inte reagerat tillräckligt? utsläppet uppdagades för snart 3 veckor sedan..Med Rickards kanot, en packe latexhandskar, flera hinkar, håvar och spadar kämpade vi en hel dag i åns täta och svårframkomliga vassar. Överallt mängder med dödlig olja. Det dröjde inte länge innan Michael håvade upp en död fisk som flöt på vattnet.

Göteborgs Stad har istället beslutat sig för att “vänta in oljan” tills den flyter ner till kommunens “oljebarriärer”, som inte bara ser ut som tubsockor utan är nästan lika ineffektiva för att stoppa oljan. Den första barriären lades ut tre kilometer ifrån platsen där oljan läckte ut.Bildgalleri: Klicka på bild för att öppna bildspelet. Klicka på i-symbolen för att visa bildtexter.

Ett slag i ansiktet på djuren i Välens naturreservat och i det fyra kilometer långa katastrofområdet i Stora ån, där det svåra oljeläckaget ifrån en fabrik 32 dagar senare i slutet av juni ännu pågick. Ett par av de ovan nämnda “oljebarriärna” hade då slarvigt slängts i vattnet framför dagvattenkanalen, utan att stoppa oljan som fortsatt strömmade ut i ån. Än idag kämpar svårt oljeskadade plågade fåglar för sitt liv utan att få någon hjälp.

Bara en dag efter det att oljeläckan upptäcktes i slutet av maj lovordade Göteborgs miljöförvaltning och park- och naturförvaltning inte desto mindre oljesaneringen vid Göteborgs badstränder som en “stor samhällsinsats” i medierna. Samtidigt rapporterade en ornitolog att 80 nyfödda gäss hade drunknat i oljan Välen. Att badgästerna inte skulle bli nedkladdade av oljan är den enda prioriteten som Göteborgs kommun haft under oljekatastofen. Att måla upp en fasad utåt att man är en miljömedveten och djurvänlig kommun med hjälp av massmedierna som valt att inte skriva om oljeutsläppets följder utan att agera megafon åt Göteborgs Stads vilseledande lögner. Göteborgs Stad är ingen miljövänlig kommun. Göteborgs Stad är en miljökriminell kommun.

Bildgalleri: Klicka på bild för att öppna bildspelet. Klicka på i-symbolen för att visa bildtexter.

När jag går längs stranden för vadarfåglar i Välens naturreservat för att söka efter den döda storskarven som en fågelskådare fotograferat där möts jag av ännu en obehaglig överraskning. Den fågelskyddade stranden är full med vasst krossat glas. Upplevelsen blir än mer motbjudande av synen av tegelstenar, cementhögar, vassa stenbumlingar, rostigt järnskrot, stora oljeklumpar, bildäck och en skottkärra som ligger slängda i det grunda vattnet. Detta är vadarstranden som lovordats i medier, hjärtat av naturreservatet Välen, ett ekologiskt prestigeobjekt som politiker och tjänstemän gärna slår sig för bröstet med.

Granskningen av oljekatastrofen och den stora skandal som det är motarbetas nu med näbbar och klor av Göteborgs kommuns mäktiga förvaltningsdirektörer och de politiska nämndernas ordföranden. Birgitta Roos, direktören för den kommunala förvaltningen Kretslopp- och Vatten, som förvaltar Stora ån, sekretessbelade utan något beslut allt som har med oljeutsläppet att göra. Göteborgs Stads ansvariga politiker ryckte på axlarna. En medhjälpare i mitt granskningsarbetet har nu anmält Birgitta Roos till Kammarrätten för att hon inte följer vår offentlighetsprincip. Birgitta Roos fick förra året den prestigefulla utmärkelsen som “Årets svenska offentliga chef”.

Detta är vårt demokrati- och miljösverige anno 2018. Jag blir gråtfärdig och skäms när jag ser hur min hemstad Göteborg sviker miljön, djuren och naturen.

En längre avslöjande video om oljeskandalen är nästan klar och kommer inom kort att publiceras här.

Detta inlägg är efterpublicerat den 15 januari 2023 från ett Facebookinlägg.

Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Dagbok från Göteborgs oljekatastrof - Dag 49: Volontärsanering. Så agerar en miljökriminell kommun.

https://chrisceder.com/8384/dagbok-fran-goteborgs-oljekatastrof-dag-49-volontarsanering-sa-agerar-en-miljokriminell-kommun/
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Dagbok från Göteborgs oljekatastrof - Dag 49: Volontärsanering. Så agerar en miljökriminell kommun.

https://chrisceder.com/8384/dagbok-fran-goteborgs-oljekatastrof-dag-49-volontarsanering-sa-agerar-en-miljokriminell-kommun/