Centralstationen i Leipzig fyller 100 år. Den berömda tågstationen, den största i världen till ytan, blev svårt förstörd i slutet av Andra världskriget, men återuppbyggdes i sitt originalskick.
Idag är den väldiga säckstationen en viktig länk mellan väst och öst, med avgångar varje timme till de Europeiska metropolerna Prag, Berlin och Hamburg.
Tågstationen i Leipzig är med sina nästan 84.000 kvadratmeter störst i världen. Räknat till antalet spår, 21 stycken, är Leipzigstationen den 24:e största i världen. Störst är Grand Central Station i New York med 67 spår, en säckstation i två plan, följd av Münchens centralstation med 34 spår, också en säckstation (32 spår i säckstationen samt två spår under jord).
Trafikverket: säckstationen är maximalt utnyttjad
Bland Göteborgs politiker, som nästan alla är för pendeltågstunneln Västlänken, anses säckstationen omodern och ineffektiv, i motsats till utomlands, där ingen ifrågasätter säckstationernas effektivitet och smidighet i växande storstäder.
I Göteborg driver stadens politiker och Trafikverket istället linjen att Göteborgs centralstation är överbelastad, och därför menar de att Göteborg behöver Västlänken.
“Göteborgs Central är maximalt utnyttjad” skriver Trafikverket som svar på Västlänkskritikerna, som hävdar motsatsen. Bengt Hansves, en västlänkskritiker med förflutet i Vägvalet, har vid upprepade tillfällen publicerat foton i Stoppa Västlänkens facebookgrupp som visar folktomma perronger på Göteborgs Central under rusningstid klockan 8 på morgonen. Go figure!
Med 16 spår är Göteborgs Central dessutom inte särskilt långt bakom Leipzigs 21 spår, varav 19 i själva säckstationen.
Ett foto från den pågående utställningen “100 år Leipzigs Centralstation – Transportens Katedral”.
Fördyrad pendeltågstunnel mycket billigare än Västlänken
Leipzig har också en tunnel för pendeltåg, citytunneln. De båda tunnelrören är 1.4 kilometer långa och löper mellan Centralstationen och Bayerischer Bahnhof. Hela citytunnelprojektet omfattar en sträcka på 5.3 kilometer. Bygget försenades kraftigt. Enligt planerna skulle citytunneln och fyra underjordiska stationer stå färdiga år 2009, tre år efter byggstarten år 2007, men först 2013 stod allting klart. Den budgeterade kostnaden fördubblades nästan. Slutnotan hamnade på en miljard Euro och den tyska pressen rasade:
“Det miljarddyra byggfiaskot i Leipzig” skrev den stora dagstidningen Die Welt hånfullt i samband med citytunnels invigning.
Västlänken i Göteborg beräknas en vissa experter kosta minst det femdubbla mot vad citytunneln i Leipzig gjort. Om Västlänken någonsin blir verklighet och färdigställd.
Andra bedömare, som partiledaren för det nybildade partierna demokraterna, Martin Wannholt, har lagt fram beräkningar som visar på kostnadsökningar på minst sju miljarder kronor för den hårt kritiserade Västlänken.
820 dagliga tåg – flest i Tyskland
Sett till trafiken är Leipzigstationen blott den 12:e största i Tyskland med 120.000 dagliga resenärer, men till antalet avgångar är den däremot största i hela Tyskland med över 820 regional- och fjärrtåg dagligen, därtill 230 pendeltåg (S-Bahn).
De mest frekventerande stationerna i Tyskland är Hamburg, München och Frankfurt. Hamburg har mellan 480.000 och 500.000 resenärer per dag, de två övriga, båda säckstationer, omkring 450.000. Källa: Wikipedia. Göteborgs Central har enligt Wikipedia 40.000 resande per dag, medan Göteborgs Stad anger en siffra på 77.000. Jag låter det vara osagt vilket som stämmer med Bengt Hansves bilder på de tomma perrongerna på centralen i färskt minne.
Fakta om Leipzigstationen från Deutsche Bahn:
Resa till Berlin:
Avstånd 173 km
Avgångar: Intercityexpress dagligen en gång per timme från kl fem på morgonen. Sista avgången är kl 23.30.
Restid: 1 tim 15 min – 1 tim 30 min.
Hamburg
Avstånd 456 km
Avgångar: Intercityexpress-tågen (ICE) avgår varje timme från kl fem på morgonen till kl 21.15.
Restid: 3 tim – 3 tim 30 min
Prag:
Avstånd: 369 km
Eurocityexpressen till Prag via Dresden avgår kl 05.55 dagligen och resan tar 3 timmar och 32 minuter. Inga byten.
Därefter går Intercity- och Intercityexpress-tåg en gång i timmen med byte i Dresden, till kl 17.30, och därefter varannan timme till kl 21.30. Resan med ett byte tar ca 4 timmar
Säckstation=Huvudstation
På tyska är det normalt använda ordet för säckstation “Kopfbahnhof” (Sackbahnhof finns också). Kopf betyder huvud och ordet syftar på den långa, mot övriga perronger vinkelräta perrong, som sammanbinder de andra perrongerna.
Det är glädjande om du som gillade denna artikeln också vill gilla min facebooksida.
Tack för visat intresse!
Min mamma kommer tillbaka till Leipzigs tågstation efter 78 år. Vid förra besöket var hon fyra år gammal.