Historisk demonstration i Göteborg

Gårdagens demonstration mot Västlänken var en ny rekordnotering i Göteborgs historia: Det var den största demonstrationen riktad mot stadens politiska ledning.

Medborgare som tar sig ton och sticker upp mot de arroganta politikerna i Göteborg har inte setts med blida ögon. Nu har det blivit ändring.

Enligt arrangören av gårdagens demonstration, Västsvenska Folkinitiativet, har polisen uppgett en deltagarsiffra på 17000 personer på Götaplatsen. Vid demonstrationstågets avgång från Gustaf Adolfs torg ska det ha varit 10.000 personer.

Demonstrationståget samlades på Gustaf Adolfs torg och tågade till Götaplatsen, där den egentliga demonstrationen hölls med ett större antal talare, varav de flesta hade intervjuats i förväg och visades på en storbildsskärm. Ett modernt grepp som inte alltid funkar, men arrangören Västsvenska Folkinitiativet hade förberett ett ambitiöst program där Västlänken sågades ur alla tänkbara perspektiv.

demonstration mot Västlänken
Det långa demonstrationståget på väg mot Götaplatsen. Foto: Chris Ceder

Martin Wannholt, som sparkades ut ur Moderaterna för sitt motstånd mot Västlänken, beskrev hur Västlänken sätter käppar i hjulet för en nödvändig utbyggnad av Göteborgs kollektivtrafik:

-Än så länge har ingen svarat på hur man ska få våra spårvagnar inne i staden att gå snabbare än tio kilometer i timmen. Vi måste bygga ut staden i ekrarna med riktig kollektivtrafik och knyta ihop staden och det gör man inte med en Västlänk som tar ett fåtal passagerare en omväg till Haga station, sa Martin Wannholt till folkmassan på Götaplatsen.

Martin Wannholt
Martin Wannholt på Gustaf Adolfs torg under demonstrationen mot Västlänken. Foto: Chris Ceder

Barbara Lindell, ordförande i Nätverket Trädplan, en organisation som arbetar för skyddet och bevarandet av Göteborgs naturområden, parker och träd, redogjorde för de irreversibla skador som Västlänken kommer orsaka på Göteborgs kulturhistoriska byggnader, grönområden, parker och träd:

-Det blir minst 1000, förmodligen det dubbla, träd som kommer försvinna inne i staden och då ska man ha i åtanke hur viktigt det är med träd i en stad som är så förorenad som Göteborg är. Och hur viktiga träden är för att förhindra översvämningar, för människors hälsa och för socialt välmående. Vid Hagakyrkan och i Kungsparken kommer unika gamla träd som är 200 år gamla försvinna, varnade Barbara Lindell.

Trädplans ordförande Barbara Lindell
En segerviss Barbara Lindell inför demonstrationen mot Västlänken. Foto: Chris Ceder

Även Göteborgsprofilen Ingvar Oldsberg talade om den hotande förstörelsen av göteborgs äldsta byggnader och frågade sig om det är värt att riskera att delar av vår historia försvinner?

-Jag tycker inte det, fortsatte Ingvar Oldsberg och berättade om att han varit med och räddat de gamla varvskranarna i Göteborgs Hamn.

-Kan vi inte göra en time-out, stoppa upp och tänka efter, manade Ingvar Oldsberg.

Artisten och komikern Claes Eriksson, känd från Galenskaparna, höll ett allvarsamt tal om det kaos som byggnationen av Västlänken kommer skapa i Göteborg och hur “otroligt bökig” situationen kommer bli för tusentals boende, som kommer bli hårt drabbade av bygget under kanske 20 års tid.

Det utmärkta speakerparet Bengt Nordfält Nilsson och Caroline Thelning berättade bland annat om de direkt hälsoskadliga effekterna som arbetena med Västlänken kommer innebära, ett ämne som Trafikverket och Göteborgs politiker av förståeliga skäl tiger om: öronbedövande buller dagarna och kvällarna (och kanske till och med nätterna) i ända, utsläpp av 300.000 ton luftföroreningar, däribland livsfarligt bensen i samband med tillverkandet av betong och armering, giftiga kväveoxider (från dieselavgaser) och skadliga partiklar, bland annat de ultrasmå, cancerframkallande nanopartiklarna i dieselavgaser, som vi vet efter avslöjandena i den globala “Dieselgatehärvan”, inte låter sig renas med några partikelfilter.

demonstration mot Västlänken
Caroline Thelning och Bengt Nordfält Nilsson filmas av Nicolas Sahlqvist. Foto: Chris Ceder

Västlänken, ett skoningslöst hasardspel med folks liv och hälsa!

Jag själv berättade hur en 100-årig bok renar luften från ett ton skadliga luftburna partiklar varje år och tillsätter över fyra ton livsgivande syre. Västlänken kommer innebära slutet för hundratals av stadens äldsta och största träd. Resten är vanlig enkel matematik!

Hur många var det på demonstrationen på Götaplatsen?

Under förra årets förstamajdemonstration talade statsminister Stefan Löfven för cirka 6000 åskådare på Götaplatsen, enligt polisen. I demonstrationståget gick det enligt GP bara drygt 1000 deltagare.

Det är enkelt att förstå varför det kommer mer människor till den plats där demonstrationen verkligen hålls. Många äldre människor har inte ork att tåga långa sträckor, som från Gustaf Adolfs torg till Götaplatsen, och därefter stå i timmar, medan andra kommer med mobila hjälpmedel som inte är tillåtna i demonstrationståget av säkerhetsskäl:

demonstration mot Västlänken
Lennart Ericson i Föreningen Arendals Vänner demonstrerar mot Västlänken. Foto: Chris Ceder

 

Skriver medierna ner deltagarantalet?

De svenska riksmedierna med Sveriges Radio i spetsen rapporterar nu om 10.000 deltagare på demonstrationen mot Västlänken. På Gustaf Adolfs torg.
„På lördagen samlades omkring 10000 göteborgare på Gustav Adolfstorg för att visa sitt motstånd mot Västlänken“ skriver Sveriges radios nyhetsredaktion P4 i Göteborg.

Att Sveriges Radio anger siffran på Gustaf Adolfs torg och inte nämner polisens uppgifter om 17.000 deltagare på Götaplatsen där själva demonstrationen hölls (och dessutom stavar Gustaf Adolfs torg fel på alla ställen i artikeln) vittnar om svag journalistik och redaktionell slarvighet.

I GP kan vi läsa att det var „minst 10.000“ människor på gårdagens demonstration, men texten är blott ett TT-telegram, som inte heller nämner de 17.000 som skulle ha varit på Götaplatsen.

Jag själv gör ingen bedömning av hur många som var på demonstrationen, men kanske någon har möjlighet att räkna hur många huvuden som syns på panoramabilden!? Bilden är tagen kl 14.13 på Götaplatsen igår.

demonstration mot Västlänken
Högupplöst panoramabild från demonstrationen mot Västlänken på Götaplatsen. Foto: Chris Ceder

Enligt mina egna efterforskningar är gårdagens demonstration mot Västlänken emellertid den största demonstration som riktat sig direkt mot Göteborgs politiska styre. Gårdagens demonstration var historisk i detta hänseende. “Minst 10000” eller “17000” spelar mindre roll. Det var en historisk manifestation av missnöje med politiken som förs i Göteborg. Rörelsen mot Västlänken har blivit en plattform för ett brett spektrum av kritik mot hela Göteborgs styrelseskick – inte bara bygget av Västlänken.

I Sverige har vi inga starka traditioner av att gå ut på gatan och visa vårt missnöje med makthavarna i motsats till många andra länder. Demonstrationen igår i Göteborg är ett vägvisande trendbrott i Sveriges demokratisering. Makthavarnas arrogans och det ekonomiska etablissemangets inflytande över politiken är avslöjad och det finns inte längre någon väg tillbaka.

_J1A6210
En av missnöjesyttringar mot politikerna i Göteborg. Foto: Chris Ceder

 

_J1A6191
Missnöjesyttringar mot politikerna i Göteborg. Foto: Chris Ceder

 

_J1A6310
En missnöjesyttring mot politikerna i Göteborg. Foto: Chris Ceder
_J1A6257
Missnöjesyttringar mot politikerna i Göteborg. Foto: Chris Ceder

De två tidigare demonstrationerna mot Västlänken, som hölls den 22 november 2014  och 7 mars 2015, samlade enligt polisens uppgifter i media 5000 människor.

Under de landsomfattande hunger- och militärdemonstrationerna 1917 https://sv.wikipedia.org/wiki/Hunger-_och_militärdemonstrationerna_1917 uppges nästan 40.000 människor ha marscherat i Göteborg den 5 maj det året, men siffran går inte att bekräfta. Ett foto visar en stor folksamling på Gustaf Adolfs torg, som för mig förefaller vara ungefär lika stor som folkmassan som tågade från Gustaf Adolfs torg till Götaplatsen igår:

Hungerdemonstration
Hungerdemonstration på Gustaf Adolfs torg 1917. Foto: arkivbild

 

Det är glädjande om du som gillade denna artikeln också vill gilla min facebooksida. Tack för visat intresse!

Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Historisk demonstration i Göteborg

https://chrisceder.com/304/historisk-demonstration-i-goteborg/
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Historisk demonstration i Göteborg

https://chrisceder.com/304/historisk-demonstration-i-goteborg/