“Träden flyttas i höst” – Västlänken är igång!

Som många vet har Västlänken tjuvstartat trots att den ännu inte är godkänd i landets miljödomstolar. I Allén inleddes i förmiddags slutgiltiga förberedelser för flytt av flera träd inför bygget av det hårt kritiserade bygget av pendeltågstunneln Västlänken. En arborist från firman Trädvård Väst berättade för mig att träden ska “glesas ut”, “grävas upp och lyftas med maskin” och “flyttas i höst”. Jag frågade när i höst så kommer att ske – men det visste arboristen inte. Trädvård Väst höll just på att fästa linor i träden för att kunna hissa upp rep och senare under dagen kronbeskära träden. Det verkade till en början gälla tre mindre lindar vid sidan av cykelbanan i riktning mot kanalen.

Träd flyttas inför Västlänken
Träd beskärs i Allén för att flyttas i samband med Västlänken. Foto: Chris Ceder.

De betydligt större almarna som också står i samma trädrad i allén fick jag veta “har almsjukan och kommer ändå att dö inom något år”. Alltså blir det inte aktuellt med någon flytt av de träden – istället kommer de sågas ner.

I Central Park i New York City, som är mer än sex gånger så stor som Slottskogen, bekämpar man sedan snart 100 år tillbaka framgångsrikt almsjukan genom att man noggrant undersöker parkens almar på sjukdomssymptom: bruna, gulnande eller vissna blad. Sjukdomen börjar i trädspetsen och upptäcker man den tidigt kan man bota trädet.

Neil Calvanese på New Yorks Parkförvaltning, som under tre årtionden ledde arbetet med att sköta almarna i Central Park, berättar om det hårda arbetet med att bli av med almsjukan och bota sjuka träd:

“Vi kontrollerar alltid almarna”, därav patrullerna som görs i parken under hela sommaren. “Du kan tukta bort smittan”, säger han. Knepet är att skära bort grenen, om och om igen, tills det finns 15 fot (4.5 meter) obefläckad och oskadad ved. “Om du gör det är chansen god att rädda trädet”.

I Central Park handlar det om 1700 almar som alla varje år kontrolleras under hela västsäsongen. Ett oerhört krävande arbete som New Yorks parkförvaltning utför med stor stolthet och enastående resultat:

almallé i New Yorks Central Park
Almallé i Central Park i New York. ‘American Elm’, United States, New York, New York City, Central Park, Mall Area, Fall Colors. Foto: Chris Ford. https://www.flickr.com/photos/chrisschoenbohm/6288866486 https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/ Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Chris Ford. https://www.flickr.com/photos/chrisschoenbohm/

I Göteborgs Stad finns emellertid inget liknande program – sjuka almar står ofta kvar i många år tills de fälls och därmed sprids smittan lätt vidare.

Jag vet, New York är en storstad med en grönstrategi som är förebild för många städer världen över. Göteborgs Stad är istället världsbäst på att dela ut miljöpris till sig själv medan vi i själva verket spelar i den ekologiska gärdsgårdsserien. Uppflyttning är inte aktuellt. Skilda världar!

Västlänksbygget är igång. Nu blir det åka av! Upp på barrikaderna trädvänner!

Träd flyttas inför Västlänken.
Firman Trädvård genomför kritiserade trädingrepp i Haga. Foto: Chris Ceder.

Jag hann med att titta på två av träden som redan utsatts för ingrepp i allén: en lind som provlyftes hösten 2015 och en hästkastanj vars rötter har kapats. De ser lika hängiga och osunda ut som de gjorde förra sommaren:

Träd lyfts och flyttas inför Västlänken
Lind som grävdes upp och lyftes inför Västlänken. Foto: Chris Ceder.
Träd lyfts och flyttas inför Västlänken
Hästkastanj som utsatts för ingrepp inför Västlänken. Foto: Chris Ceder.
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa "Träden flyttas i höst" - Västlänken är igång!

https://chrisceder.com/236/traden-flyttas-i-host-vastlanken-ar-igang/
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa "Träden flyttas i höst" - Västlänken är igång!

https://chrisceder.com/236/traden-flyttas-i-host-vastlanken-ar-igang/