Mer än 30 apor innebrända av förbjudna svävande lyktor på nyår

Under den gångna nyårsnatten brann aphuset i Krefelds Zoo i västra Tyskland ner till grunden. Över 30 gorillor, schimpanser, orangutanger och andra människoapor innebrändes. Endast två schimpanser, Bally och Limbo, överlevde sedan deras skrik hörts inifrån den övertända byggnaden då brandkåren redan gett upp hoppet om att få ut något djur levande. Zoochefen beskrev den hjältemodiga räddningsinsatsen som “ett under”. Trots det är sorgen och ilskan stor i Tyskland idag. En grupp gorillor som lever i ett hägn utanför aphuset klarade sig oskadda.

I den pyrande ruinen efter aphuset har polisen hittat resterna av tre stycken “himmelslaternor”, hos oss “svävande lyktor”, och dessutom funnit inskrifter på dem. Vittnen har också sett de tända lyktorna sväva in över djurparken.

Frankfurter Allgemeine, en av Tysklands största dagstidningar, rapporterar om att polisen är säkra på att det är svävande lyktor som orsakat branden:

“I de utbrända ruinerna hittades resterna av tre cylindrar. Utredningen pågår fortfarande, säger polisens talesman Gerd Hoppmann på en presskonferens. En expert är för närvarande på brandplatsen där noggranna undersökningar pågår. Det verkar dock “mycket uppenbart att dessa facklor är orsaken”.”

Svävande lyktor är förbjudna i Tyskland enligt lag sedan 2009, men trots det kunde förbudet inte förhindra den fruktansvärda katastrofen för aporna på Krefelds Zoo. Den eller de som tänt lyktorna uppmanas att överlämna sig till polisen. Släpper du upp en tänd svävande lykta i Tyskland är bötesbeloppet upp till 5.000 Euro i många förbundsländer, dryga 50.000 kr. I Baden-Württemberg riskerar de som bryter mot förbudet och släpper upp en himmelslykta en bot på hela 50.000 Euro, drygt en halv miljon kronor. Nu riskerar förövarna dessutom kännbara fängelsestraff efter nattens katastrof.

uppdatering: De misstänka har i eftermiddag överlämnat sig till polis och förhörs nu.

I Sverige finns inget förbud mot svävande lyktor. Det står var och en fritt att släppa upp så många som 50 svävande lyktor samtidigt. Det är bara om det görs nära en flygplats eller om lyktorna är högre än en meter som tillstånd behövs.
Man kan fråga sig vilka motiven bakom den flata svenska hållningen är? Det är sedan länge känt att de svävande lyktorna har orsakat många bränder, också svårsläckta skogsbränder.

Så här motiverade förbundslandet Mecklenburg-Vorpommerns inrikesminister Caffier förbudet när det trädde i kraft 2009:

– Dessa ballonglika brinnande lampor har ökat i popularitet speciellt på partyn och bröllopsfiranden. Emellertid döljer de oberäkneliga faror i sig, eftersom luften värms upp med fasta, flytande eller gasformiga bränslen varpå ballongen stiger okontrollerbart med öppen flamma. De senaste månaderna har det upprepade tillfällen lett till bränder över hela landet.

Det är speciellt under heta sommarmånader extremt farligt. En minimal antändningskälla räcker då för att utlösa storskaliga bränder.

Med de svenska skogsbränderna sommaren 2018 i färskt minne torde ett svenskt förbud vara en ren självklarhet.

Tack för intresset i artikeln! Du kan stödja mig i mitt arbete genom att gilla min facebooksida

Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Mer än 30 apor innebrända av förbjudna svävande lyktor på nyår

https://chrisceder.com/1970/mer-an-30-apor-innebranda-av-forbjudna-svavande-lyktor-pa-nyar/
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Mer än 30 apor innebrända av förbjudna svävande lyktor på nyår

https://chrisceder.com/1970/mer-an-30-apor-innebranda-av-forbjudna-svavande-lyktor-pa-nyar/