Tusentals stoppade nazistdemonstration i Göteborg

Många tusentals människor blockerade och stoppade den nazistiska Nordiska Motståndsrörelsens (NMR) demonstration under lördagen i Göteborg. I Expressen uppmanade Csaba Perlenberg “vanliga människor” att inte demonstrera mot nazisterna för att inte “låta extremvänstern tala för göteborgarna”.

Som man ser av bilderna valde väldigt många att inte följa Expressens uppmaning:

Under lördagen hölls ett dussintal olika demonstrationer mot nazistdemonstrationen i Göteborg. Vid Scandinavium samlades färgglada demonstranter under motton som “clowner mot nazister”, “jedis mot nazism” och “Nördfront”.

I nazismens gamla hemland Tyskland är idag alla grupperingar med en “aggressiv eller stridslysten hållning gentemot den rådande demokratiska ordningen” förbjudna i grundlagen. Förbudet trädde i kraft redan 1956, då KPD, det tyska kommunistpartiet, upplöstes. Även sammanslutningar som strider mot tanken om förståelse mellan folken är förbjudna (Tysklands grundlag 9 Kap. 2§), liksom alla nazistiska symboler. Så ej i Sverige. NMR, som marscherar i stridsmundering med sköldar och hjälmar, har en påfallande aggressiv och stridslysten framtoning.

Medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen dömdes nyligen till längre fängelsetraff för en serie uppmärksammade bombdåd i Göteborg, där en anställd vid ett flyktingboende fick livshotande skador. Åklagaren valde dock att inte åtala gärningsmännen för terrorism utan för den lindrigare brottsrubriceringen “allmänfarlig ödeläggelse”, vilket orsakat stor upprördhet och ilska bland allmänheten och resulterat i en förtroendekris för rättsväsendet. När polisen nyligen lät NMR tåga längs Göteborgs paradgata Avenyn utan tillstånd raserades förtroendet ytterligare.

NMR välkomnades i somras i det politiska finrummet i Almedalsveckan på Gotland. Vid ankomsten i Visby sågs NMR-medlemmarna göra Hitlerhälsningar, varpå de hängde upp NMR-symbolen tyrrunan på sitt PR-tält. Tyrrunan har en stark koppling till Förintelsen. Symbolen bars av ledande SS- och SA-befäl, som var högt uppsatta i den tyska Hitlerregimen, skyldig till fruktansvärda massmord på miljontals judar, romer och andra.

Expressens krönikör Csaba Perlenberg manade till bojkott av demonstrationen mot nazister i Göteborg då han menade att en av arrangörerna, Antifascistisk aktion, är “Nordiska Motståndsrörelsens extremistiska motpol”, som inte har något “moraliskt företräde att föra en kamp mot en våldssekt som NMR. Vanliga människor som vill stå upp mot nazisterna gör bäst i att finna andra manifestationer.”

Personligen såg jag bara vanliga människor på demonstrationen, gamla som unga, många typiska medelklass-svensson och mitt i vimlet en och annan clown!

Tack för visat intresse! Om du gillar artikeln vore det glädjande om du också gillar min facebooksida.

Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Tusentals stoppade nazistdemonstration i Göteborg

https://chrisceder.com/480/tusentals-stoppade-nazistdemonstration-i-goteborg/
Send this to a friend
Jag rekommenderar att läsa Tusentals stoppade nazistdemonstration i Göteborg

https://chrisceder.com/480/tusentals-stoppade-nazistdemonstration-i-goteborg/