Tyskt forskarlarm: Majoritet av covidsjuka får skador på hjärtat, även vid mild infektion, kan leda till hjärtsvikt

Tyska forskare varnar för att allvarliga hjärtsjukdomar som hjärtsvikt kommer att öka betydligt de närmsta åren som en följd av att Covid-19 orsakar inflammationer i hjärtat hos en majoritet av de som insjuknar. Speciellt oroväckande är att skadorna hos många är långvariga och diagnosticerats uppemot två månader efter tillfrisknandet från Covid-19.

En studie vid Universitetet i Frankfurt har funnit att hela 78 procent som insjuknar i Covid-19 får inflammatoriska förändringar i hjärtmuskeln eller förmaket, hos 60 procent fastställdes hjärtmuskelinflammation, ofta trots ett mycket milt förlopp i den ursprungliga infektionen och hos annars friska och ofta atletiska patienter. Patienterna i studien undersöktes med magnetresonanstomografi (MRT) två månader efter insjuknandet och många var helt ovetande om skadorna.

Inför studien hade förbundslandet Hessens coronatestcentrum slumpmässigt valt ut 100 personer som haft en bekräftad Covid-19-infektion. De stora flertalet var personer vid god hälsa som hade tillfrisknat från infektionen i hemmet. En tredjedel av studiedeltagarna hade vårdats på sjukhus för svårare Covid-19. Medelåldern hos studiedeltagarna var 49 år.

De tyska forskarna anser att åtminstone en del av patienterna kommer att få bestående hjärtskador, vilket stöds av ökningen av ämnet troponin, en markör för skada på hjärtmuskeln, som uppmättes hos 71 procent av de undersökta patienterna. Det tyska centrumet för hjärt- och kärlforskning varnar för att Covid-19 kommer att innebära en betydande ökning av hjärtsvikt inom bara några få år.

Patienterna kommer nu att följas upp under lång tid för att forskarna ska få mera kunskaper om hur Covid-19 påverkar hjärtat på lång sikt.

Det tyska centrumet för hjärt- och kärlforskning drar följande slutsatser av studien:

För det första, eftersom inflammationen i hjärtmuskeln kvarstår i veckor efter att patienten har återhämtat sig från COVID-19-infektionen, måste vi förvänta oss en betydande ökning av hjärtsvikt inom några år.

För det andra är tidig diagnos viktig eftersom tidig behandling kan minska eller till och med stoppa allvarliga inflammatoriska skador.

För det tredje är det viktigt att använda magnetresonanstomografi (MRT) i hjärtat som den vedertagna diagnostiska metoden, eftersom inte varje diagnostisk metod är tillräckligt noggrann för att upptäcka myokardit (hjärtmuskelinflammation). Dessutom måste standardiserade och validerade avbildningsmetoder användas, vilket inte kan uppnås genom varje rutinmässig MRT-undersökning.

Slutligen måste MRT-apparatur ställas till förfogande, då det är mycket viktigt vid prognosen för Covid-19 att veta vad som sker med hjärtat.

Studien har fått stort genomslag i tyska och internationella medier, däribland NY Times, och på tv.


De tyska forskarna, politiker och myndigheter är rörande eniga om att det mest effektiva sättet att minimera smittspridningen av coronaviruset är att andningsskydd används av alla inom alla vårdinrättningar och att maskplikten i affärer och i lokaltrafiken fortsätter att gälla. Men enbart munskydd är inte tillräckligt. Dessutom behöver man testa och smittspåra i väldigt stor omfattning för att bromsa den explosiva pandemins framfart. I Tyskland utförs smittspårningen i speciella centraler av utbildad personal som jobbar dygnet runt. I Sverige däremot, är rekommendationen att de som insjuknar i Covid-19 själva ska smittspåra. En vansinnig idé. Hur ska man till exempel smittspåra om man blivit smittad under en tågresa där alla runt om kring är främlingar!?

Sveriges regering och myndigheter utsätter befolkningen för ett samhällsfarligt och cyniskt experiment när de motsätter sig användandet av mun- och andningsskydd och inte ger behandling till de som får en mild variant av Covid. I bl a Japan rekommenderar regeringen att alla som är lindrigt sjuka med Covid-19 blir inlagda på sjukhus.

Lämna gärna en kommentar och om du uppskattar mitt arbete, som är helt ideellt, är en liten donation mycket uppskattad:
Swish 0764254234

4.4 14 röster
Betyg

Relaterat

Prenumerera
Meddela mig om
guest
5 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer
Mikael Sjögren

Referens till källorna, tack!

Charlotte Glasser

Referenser rack!