“Coronaepicentrum”: Svenskar portas från Tyskland och Europa – dråpslag mot svensk turistnäring och ekonomi

Tyskland klassade igår Sverige som coronahögriskområde och inför därmed omedelbar karantän för resor från Sverige. Svenskar portas därmed från att resa till Tyskland i sommar. Vår “frihet under ansvar” (inga munskydd, inga restriktioner, fulla uteserveringar mm) stänger nu oss ute som enda land från den Europeiska gemenskapen!

En landresa över Tyskland är i nuläget för många svenskar den enda möjligheten att resa till kontineten då stora delar av flygtrafiken ligger nere och få är villiga att utsätta sig för smittorisken att sätta sig i ett flygplan.

Tyskland har hävt resevarningen för alla resor inom EU och Storbritannien, Norge och Schweiz från och med 15 juni. Men igår meddelade tyska regeringen genom den tyska smittskyddsmyndigheten Robert Koch-institutet att Sverige klassas som ett mörkrött område med högsta nivån av smittspridning – fler än 50 nya coronafall per 100.000 invånare den senaste veckan. Område som i tyska medier benämns Corona-Epizentrum. I början av pandemin hade Lombardiet den skräckinjagande titeln, senare New York City, numera är det Stockholm och Sverige som tillsammans med Brasilien är världens mest fruktade infektionshotspots.

Sverige är nu Europas coronaepicentrum med långt fler nya infektioner per 100.000 invånare än något annat land, som Robert Koch-institutet illustrerar med sin karta från den 5 juni 2020:

Källa: Robert Koch-institutet, 5 juni 2020


I praktiken innebär bestämmelserna att alla resenärer från Sverige som enda land i Europa kommer att stoppas från att resa in i Tyskland (i praktiken = med två veckors karantän). Det görs av rena smittskyddsskäl och är inte någon bojkott av Sverige som många upplever – däremot blir följden som ekonomiska sanktioner då Sverige de facto kommer att uteslutas från EU-gemenskapen och praktiskt taget inga utländska turister kommer att åka till Sverige i sommar, då de straffas med två veckors karantän i Tyskland på återresan om de besöker Sverige. Ett dråpslag mot den svenska turistnäringen och ekonomin: Bara mellan den 15 mars och 20 juni förlorar Sverige 36 miljarder kronor i uteblivna intänkter från utländsk turism enligt beräkningar gjorda av Stockholms handelskammare. Nu riskerar bortfallet bli flera gånger större då de stora turistmånaderna stundar och utländska turister inte kommer att komma till Sverige om inte infektionstalen i Sverige snabbt sjunker. Jag befarar dock att motsatsen kommer bli fallet då Löfvenregeringen idag meddelade att restriktionerna för inrikesresor slopas vilket lett till en “explosion av bokningar” av svenskar som vill turista i landet. Det förstår man – men i brist på andra restriktioner som i Tyskland – där hotellen max tillåts vara halvfulla och alla måste bära munskydd i offentliga utrymmen och på lokaltrafiken riskerar nu de svenska infektionstalen att skjuta i höjden ännu mer istället för att gå ner när stora mängder svenskar kommer trängas på hotell, vandrarhem, tåg, bussar och färjor utan munskydd eller klara riktlinjer för hygien och hur de ska bete sig .

Fler Europeiska länder som Nederländerna, Tjeckien, Polen, Frankrike, Danmark, Schweiz och Österrike lär följa den starka tyska rekommendationen eftersom de är mycket angelägna av ekonomiska skäl att kunna öppna sina gränser för normal gränsöverskridande trafik med Tyskland den 15 juni.

Robert Koch-institutet meddelade den 5 juni att Sveriges infektionstal överstiger 50 nyinfektioner av coronavirus per 100.000 invånare och vecka och därmed är karantänen för alla personer oavsett nationalitet som reser från Sverige till Tyskland i kraft. Länk

Tack för intresse! En liten donation är uppskattad, den hjälper mig att fortsätta med arbetet att upplysa om viktig samhällsinformation under coronakrisen.

Swish: 0764254234

Följande information från det tyska inrikesministeriet:
https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/coronavirus-faqs.html#doc13738352bodyText4

Karantän


“Måste människor som reser till Tyskland sättas i karantän?

Den federala regeringen och förbundsländerna (delstaterna) har beslutat att en obligatorisk två veckors karantän ska gälla för alla personer som reser in i Förbundsrepubliken Tyskland från ett så kallat tredjeland. Tredjeländer är länder utanför Europeiska unionen (EU). För staterna Island, Furstendömet Liechtenstein, Norge, Schweiz och Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland finns ingen karantänskyldighet för EU-länder.

För inresa från tredjeländer hänvisar Robert Koch-institutet till besked som tillhandahålls av det federala hälsoministeriet och ber inresande att observera dessa, se även Robert Koch-institutet på:

https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Transport/BMG_Merkblatt_Reisende_Tab.html
https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Transport/Anordnung_BMG_08_04_2020_Anlage.pdf?__blob=publicationFile

Karantän kan förordnas för inresande från Europeiska unionen, Island, Furstendömet Liechtenstein, Norge, Schweiz eller Storbritannien och Storbritannien och Nordirland om antalet nya infektioner i landet i fråga har överskridit 50 per 100 000 invånare under de senaste sju dagarna . På webbplatsen för Robert Koch-institutet kan du se vilka europeiska länder detta gäller.
(min kommentar: i dagsländet enbart Sverige)

Vänligen informera Er på webbplatsen för det förbundsland Ni reser in i eller där Ni bor alternativt kommer att uppehålla Er belägen, för att ta reda på hur reglerna konkret ser ut.”

När man tittar på flera av de enskilda förbundsländernas bestämmelser ser man att karantänregeln har trätt i kraft per förordning

Berlin: https://www.berlin.de/corona/massnahmen/verordnung/

Hessen: https://soziales.hessen.de/gesundheit/infektionsschutz/corona-hessen/quarantaenebestimmungen-fuer-rueckreisende?fbclid=IwAR3orJE3ZLWEDHZie7ZGznvGJx1ii2BoVQ-0zcbpxabAieFX7_wLhF7cDRI

Mecklenburg-Vorpommern, §4 punkt 2: http://www.landesrecht-mv.de/jportal/portal/page/bsmvprod.psml?showdoccase=1&st=lr&doc.id=jlr-CoronaVSchVMV2rahmen&doc.part=X&doc.origin=bs

Schleswig-Holstein: https://www.schleswig-holstein.de/DE/Schwerpunkte/Coronavirus/Erlasse/Verordnung_Reiserueckkehrer.html?fbclid=IwAR3QpgNSIrYWq_V0vgYHOH11_-mPu5u9KuMruYsCLosZ6UlTrjOV3e8qYYk


5 1 rösta
Betyg
Prenumerera
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer

Relaterat

Prenumerera
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer