Coronaviruset lika smittsamt som smittkoppor visar ny forskning – miljontals fler måste dö för flockimmunitet

En forskningsstudie vid det statliga amerikanska forskningslaboratoriet Los Alamos tyder på att det nya coronaviruset är betydligt mer smittsamt än hittills känt. Viruset är rentav lika smittsamt som den extremt smittsamma sjukdomen smittkoppor, en sjukdom med en dödlighet på omkring 30% som uppskattas ha dödat 300 miljoner människor under 1900-talet innan den utrotades med hjälp av ett vaccin. Det nya coronaviruset, SARS-CoV-2, har av experter hittills bedömts ha ett reproduktionstal, R0, på mellan 2 och 3. Reproduktionstalet anger hur många personer som i genomsnitt smittas av varje infekterad person. Den nya amerikanska studien, som är baserad på data från Wuhan i Kina, visar att coronavirusets reproduktionstal sannolikt är så högt som 5.7. Enligt studien är probaliteten 95 procent för att R0 för SARS-CoV-2 ligger i intervallet mellan 3.8 och 8.9. Det mest sannolika intervallet för R0 är 4.7 till 6.6, enligt en preprint som publicerats i medRxiv.

Michael Mina, professor i epidemiologi vid Harvard Public School of Health, instämmer i forskningsstudiens upptäckter: “Om vi tittar på den faktiska fördubblingstakten på många platser, inklusive de amerikanska dödstalen, ser vi faktiskt en fördubblingstakt på 2 till 3 dagar, vilket tyder på ett R0 (reproduktionstal) närmare 5 till 6″. De tidiga uppskattningarna av R0, förklarar Mina, baserades på rapporter om att epidemins fördubblingstakt låg omkring 5 till 6 dagar. Uppskattningar som Mina menar byggde på ett “komplicerat förhållande mellan epidemins tillväxt och ökningen av testningsfaciliteter i olika länder”.

Att korrekt bestämma reproduktionstalet är mycket komplicerat vilket en artikel i The Scientist belyser. Avgörande är hur mycket och hur nära kontakter människor i ett samhälle har, vilket kan variera stort i olika delar av världen och i olika regioner i ett och samma land.

Flockimmunitet är betydligt mer svåruppnådd med ett högt reproduktionstal

Den svenska coronamodellen att uppnå flockimmunitet som baserar på de felaktiga uppskattningarna av reproduktionstalet är en stor missräkning. I själva verket behöver betydligt fler smittas för att flockimmunitet ska uppnås med ett så högt reproduktionstal som SARS-CoV-2 förmodas ha enligt det aktuella forskningsläget. Med ett reproduktionstal på 2,2 behöver 55% av en population, t ex en stads befolkning, smittas och bli immuna för att flockimmunitet ska uppnås. Ett reproduktionstal på 5,7, som coronaviruset förmodas ha, skulle istället innebära att 82% av populationen måste smittas och få immunitet för att populationen ska uppnå flockimmunitet. Följden av den skillnaden skulle betyda miljontals fler döda i pandemin världen över.

Ett så högt reproduktionstal innebär att alla möjliga åtgärder måste vidtas för att förhindra att världen drabbas av nya svåra utbrott och smittvågor när inget vaccin existerar. Därför borde användandet av ansiktsskydd inom all svensk vård och omsorg vara en absolut självklarhet liksom ett obligatoriskt användade av munskydd i affärer, på lokaltrafiken och på andra offentliga platser där risken är stor för allmän smittspridning.

Statsepidemiologen Tegnells och Folkhälsomyndighetens antaganden om när flockimmunitet nås – nu nere i 40-45 procent enligt beräkningar gjorda av bl a Tegnells “mattesnille” Britton – är därmed gravt underskattade och grovt felaktiga.

Dessvärre motarbetas kraven på munskydd hårt av Sveriges regering och myndigheter – med dödliga följder. Sverige är sedan lång tid det svårast drabbade landet i Europa i pandemin. Medan andra länder fått kontroll på smittspridningen och sett en kontinuerlig minskning av antalet nya infektionsfall ligger svar kvar på en oförändrat hög nivå av infektioner och dödsfall. Mellan den 26 maj och 3 juni hade Sverige den högsta dödligheten i Covid-19 i hela världen.

5 3 röster
Betyg

Relaterat

Prenumerera
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer