Hamburg rapporterade igår noll nya coronafall för första gången sedan den 1 mars under coronaviruspandemin. Den förbluffande milstolpen har fått stor uppmärksamhet i Tyskland, där städer runt om i landet tävlar med varandra i positiv anda om att bli först som “coronafria“. Hamburg beslutade samtidigt att häva inresekarantänen för en rad Europeiska länder – dock ej Sverige. Jag har tidigare skrivit om staden Jena, som tidvis varit “coronafri” – vilket innebär att det ska ha gått två veckor utan att några nya coronavirusfall upptäcks. Idag har Jena blott två personer med coronainfektion, i en stad med 110.000 invånare.
En statistisk jämförelse mellan Hamburg och Stockholm – “Tysk lockdown” vs “Svensk frihet under ansvar”
Jämförelsen är väldigt intressant och relevant då båda städerna fick sina första coronavirusfall på just samma dag – den 27 februari 2020. Städerna har dessutom liknande folkmängd – Hamburg med 1.85 miljoner invånare vs Stockholms läns 2.35 miljoner.
Statistiken är hämtad från Statista och Region Stockholms dagliga lägesrapporter. Det första diagrammet nedan visar Hamburgs (gul) och Stockholms (svart) grafer över antalet dagliga registrerade fall av coronavirusinfektioner. Siffrorna var ganska lika mellan städerna fram till den 24 mars, då Hamburg nådde toppen på smittovågen med 248 fall på en dag. Därefter har Hamburgs kurva dalat konstant till noll, även om det varit ett antal mindre uppgångar då och då. Stockholm, däremot, nådde toppen först mer än två veckor senare, den 8 april, med 298 fall på en dag, och har sedan dess legat på en ganska konstant hög nivå av dagliga nya fall till den 14 maj, då 190 fall rapporterades. Stockholms kurva visar ett antal kraftiga men kortvariga dippar. Huruvida en tendens till minskning av fallen i Stockholm sedan den 14 maj är början på en nedåtgående trend är oklart då kurvan vände rakt uppåt igen igår, då antalet fall nära nog fördubblades från dagen innan.
Stockholms dödstall extremt höga
När vi tittar på dödstalen klarnar bilden än mer (diagram 2 nedan). Hamburg har 232 döda totalt under hela pandemin hittills, Stockholm har åtta gånger så många: 1855 döda. Dödligheten per invånare i Stockholm är därmed 6.3 gånger högre än i Hamburg. Stockholm är en av de värst drabbade storstäderna i hela världen. Det totala antal infektioner är 5042 i Hamburg, 10 668 i Stockholm, vilket innebär en dödlighet på 17% av alla bekräftade fall i Stockholm, medan dödligheten i Hamburg är 4.6% av alla bekräftade fall.
Frihet under ansvar vs. tysk lockdown “light” – med lättnader
Stockholm – mer än någon annanstans i Sverige – har haft världens mjukaste coronamodell. Mycket har fortsatt som vanligt: i synnerhet kaféer, restauranger och barer som håller öppet med endast små inskränkningar. Ett förbud mot att släppa in fler än 500 personer i en lokal har skärpts till max 50 personer. Ett avstånd på en och en halv meter ska hållas mellan borden. Men trots det har vi blivit vana att se bilder från trängseln på fulla uteserveringar och kaféer, vilket fått en tysk politiker att se rött: – Sverige offrar de äldre för att inte behöva stänga kaféer, säger Karl Lauterbach, framstående Socialdemokratisk hälsoexpert och professor i epidemiologi vid Harvard University. I ett samhälle som är så öppet som Sverige är under pandemin hinner man inte skydda riskgrupperna eftersom viruset sprider sig för fort, säger en annan tysk expert, virologen Alexander Kekulé.
Tysklands lockdown “light”, vilken är betydligt mildare än i Spanien, Italien och Frankrike, har gradvis avslutats och sedan en månad har affärer öppet. Grundskolorna är igång sedan den 11 maj. Frisörer, fotvård, bilverkstäder mm har också öppnat. För två dagar tilläts också hotell och restauranger att öppna. Alla lättnader och öppningar av samhället är emellertid förbundna med strikt kontroll och en rad hygien- och smart-distancing-regler. Exempelvis måste alla som besöker frisörer, raksalonger, gym och liknande inrättningar legitimera sig och registrera sitt besök så att kontaktspårning kan göras ifall smitta upptäcks. Trots restriktionslättnaderna i Tyskland har coronafallen fortsatt att stadigt minska – den 18 maj registrerades bara 342 nya fall i hela landet, som ökade något till 513 igår. Sverige hade igår 422 nya fall – men någon signifikant trend till en nedgång kan ännu inte bekräftas. Sveriges folkmängd på 10,2 miljoner är mer än åtta gånger mindre än Tysklands 83 miljoner. Det innebär i runda slängar att för varje smittad tysk är åtta svenskar smittade – förutsatt att vi i dagsläget utför en åttondel så många tester som Tyskland gör, vilket är tveksamt. Tyskland har totalt gjort 15 gånger så många tester som Sverige – knappt 3,2 miljoner jämfört med Sveriges dryga 200.000.
Hej , är detta fakta så sprider du väl detta till de som bestämmer ! /LJ