Tysk toppvirolog: “Sverige är ett försökslaboratorium under okontrollerade former”

Coronaviruset har en så snabb spridning att man inte hinner skydda riskgrupper som de äldre i ett samhälle utan att samtidigt skydda hela samhället från viruset för att bromsa upp dess spridningshastighet, säger den tyske virologen Alexander Kekulé. Den svenska coronamodellen ser han som ett experiment som världens forskare följer med stort intresse, men som han snabbt poängterar, har misslyckats på sin centrala punkt – att skydda riskgrupper från viruset. – Det går så snabbt att man inte hinner skydda personer i riskgrupper specifikt, säger Kekulé. I Tyskland erfor man snabbt det inte går att isolera äldreboenden från viruset. Istället måste man tillämpa ett brett spektrum av åtgärder som bromsar och förhindrar virusets spridning i samhället för att effektivt kunna skydda äldreboenden och andra riskgrupper. Åtgärder som “smart distancing” och munskydd, säger Kekulé.

Alexander Kekulé, virolog och direktör för institutet för medicinsk mikrobiologi vid Martin-Luther-universitetet i Halle-Wittenberg och fd tysk regeringsrådgivare, är ett av det mest citerade namnen i tyska mediers coronabevakning. Sex dagar i veckan har Kekulé en 45 minuter lång podcast med namnet “Kekulés corona-kompass“, där den välkände experten går igenom det senaste om coronaviruset från hela världen. I en podcastsändning diskuterade Kekulé och hans samtalspartner temat om flockimmunitet i Sverige.

– Sverige är ett slags försökslaboratorium – men under okontrollerade former. Annars kontrollerar man ju gärna experiment. Faran som består i Sverige, genom att man låter [viruset] ha sin gång är att det på kort sikt blir så många sjuka samtidigt att den medicinska vården blir överbelastad. Därför pläderar jag för att inte göra på det sättet utan istället göra som vi har gjort med vad vi kallar “smart distancing”. Vi ser till att i de faser då vi långsamt öppnar dammluckorna först specifikt bara låter yngre människor komma i kontakt med viruset, så att säga. Och att vi också gör det förnuftigt regionalt. Att vi framför allt ser till att det inte går för snabbt, det vill säga en social distansering med andningsskyddsmasker, alltså munskydd med vedertagna avståndsrekommendationerna och ett par speciella rekommendationer beroende på område, till exempel för olika arbetsområden. Att vi gör det klokt och inte bara öppnar dammluckorna med mottot ‘vi får se hur stor vågen blir’.

Sverige hinner inte skydda de äldre

Kekulé är skeptiskt till Sveriges strategi att specifikt skydda de äldre utan att bromsa smittspridningen i samhället:
– Vad man försöker i Sverige är att samtidigt föra sina riskgrupper i säkerhet. I min mening, visst, man kan göra sådana experiment, det är ju ett politiskt beslut om man vill göra det så eller så. Om jag vore rådgivare till den svenska regeringen skulle jag alltid säga att när det sprids så snabbt som det gör nu hinner ni inte föra era riskgrupper i säkerhet. Vi försöker också göra det i Tyskland men har trots det fruktansvärda utbrott på äldreboenden.

Kekulé är samtidigt en kritisk röst i den inhemska tyska debatten. Nyligen riktade han hård kritik mot att Tyskland lättar på restriktionerna för snabbt och för mycket på en och samma gång.

Länk till Alexander Kekulés podcast om Sverige börjar efter 20.50 minuter in i sändningen: https://www.mdr.de/nachrichten/podcast/kekule-corona/kekule-corona-kompass-schweden100.html


Smart distancing

Smart distancing är ett begrepp som virologer infört för att komplementerar den sociala distanseringen, när denna är otillräcklig för att förhindra en smittspridningssituation. Frågan man måste ställa sig är: Kan man säkra en situation för att viruset inte ska kunna sprida sig? Ett exempel är att en konsert får lov att hållas med restriktionen att färre besökare släpps in i konsertlokalen. Frågan är då om åtgärden är tillräcklig, det vill säga att släppa in mindre folk? Nej, inte om konsertbesökarna ställer sig framme vid scenen och då står för nära varandra. Situationen fordrar att arrangören förutser alla tänkbara smittspridningsrisker som kan uppstå och vidtar åtgärder för att säkerställa en “smart distansering”.

Stöd mitt arbete och min kamp människors, djurs och naturens rättigheter

Varje donation hjälper mig att fortsätta att arbeta för att skydda djur, natur och oss människor från rovdrift, profithunger och korruption och missförhållanden i offentlig förvaltning. Stort tack till alla som stöttar mig och till alla som följer, läser, kommenterar, delar och gillar mina inlägg som skänker mig viktig uppmärksamhet! Tryck gärna på gillaknappen högst upp på min Facebooksida också om du inte redan gjort det.
Swish: 0764254234
Nordea, kontonummer: 4044 00 393 94 kontohavare: Christopher Ceder

1.5 2 röster
Betyg

Relaterat

Prenumerera
Meddela mig om
guest
2 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer
Roger M. Klang

Jag stödjer Anders Tegnells beslut. Jag har inte varit på krogen under Covid-19 epidemin. Har Tyskland stängt sina bibliotek? Har Tyskland stängt sina klädvaruhus? Jag bara frågar. Tyskland har enligt Alexander Kekulés egen utsago själva inte lyckats med att hindra kraftig smittspridning i äldreboenden. Vad finns det då att klaga på Sverige? Ni lyckades inte bättre, vi lyckades inte bättre! Var är siffrorna som Kekulé grundar sina påståenden på? Exakt hur snabbt gick smittspridningen på äldreboenden i Tyskland respektive Sverige? Antalet döda är en helt annan fråga som är relaterad till att den största säljaren, Kina, valde att sälja defekt… Läs mer »

Ronny Rådén

Fantastiskt att läsa??! Inte någon virolog eller epedemiolog vet egentligen någonting om detta virus, det skrivs överallt. Men det dyker upp den ena efter andra experten & talar om, vad som är bäst?? Verkar som många vill skriva ngt, för att tjäna pengar? Vi pratar i princip okunskap om detta virus, som de flesta försöker hitta en lösning på. Sverige har en strategi, med ett långsiktigt tänk? Fel, ja kanske? På sikt, kanske det visar sig vara det bästa, men än så länge är det ingen som vet. Att vi inte lyckades bra med åldringsvården, är fruktansvärt tråkigt. Men där… Läs mer »