Kvinnligt ledarskap kan ta oss ur pandemin

Många av världens kvinnliga ledare är förebilder i kampen mot pandemin. Jacinda Ardern, premiärminister i Nya Zeeland, den isländska statsministern Katrín Jakobsdóttir, Taiwans president Tsai Ing-wen, Norges och Danmarks statsministrar Erna Solberg och Mette Fredriksen, Estlands president Kersti Kaljulaid och KK Shailaja, hälsominister i Indiens delstat Kerala, är på mycket god väg att lyckas med vad som verkar omöjligt för många manliga ledare: att vinna kampen mot coronaviruset.

Endcoronavirus är ett internationellt nätverk av 4000 personer med epidemiologer, kliniker, dataanalytiker m fl vid världsledande amerikanska och internationella universitet däribland Harvard och MIT. På endcoronavirus.org hittar man deras dagsaktuella grafer på världens länders coronavirusbekämpning.

Donald Trump, Rodrigo Duterte, som styr över Filippinerna med järnhand, Muhammed Bin Salman, den ökände och fruktade saudiske kronprinsen, Amazonasskövlaren och högerpopulisten Jair Bolsonaro, Vladimir Putin, Irans Ayatollah och den hårdföre egyptiske militärdiktatorn Abdel Sisi brottas alla med explosionsartade coronautbrott i sina respektive länder. USA närmar sig 100.000 dödsfall och i Brasilien rapporteras snabbt stigande dödssiffror och om katastroftillstånd i staden Manaus med så många döda under ett dygn – 140 st – att de avlidna begravs i massgravar. I detta föga smickrande sällskap av auktoritära coronaförlorare hittar vi vårt eget lands statsminister Stefan Löfven, som med övriga har gemensamt att hans regering kapitalt misslyckats med att avstyra en humanitär och psykologisk kris under coronavirusets första infektionsvåg. Sveriges 361 döda per miljon invånare är åtta resp fyra gånger högre än vad Norge och Danmark har. Många fler kan läggas till listan på manliga ledare vars missräkningar resulterat i svårt lidande och tiotusentals eller tusentals döda: Boris Johnson, Erdogan och Xi Jinping, vars Kina ryktas ha ett mångfalt större dödstal än vad den officiella statistiken säger.

Bildspel: Coronaförlorarna – populister, diktatorer och Löfven.

fr.v.: Rodrigo Duterte (Filippinerna)/Bild: Wikipedia, Muhammad bin Salman/Bild: Kreml., Stefan Löfven/Kreml, Jair Bolsonaro (Brasilien)/Wikipedia, Vladimir Putin (Ryssland)/Wikipedia, Ayatollah Khamenei/Kreml, Donald Trump (USA) Bild: Gage Skidmore, Flickr, Abdel Sisi (Egypten)/Wikipedia



Männen som misslyckats i coronabekämpningen har gemensamma faktorer. Ofta projicerar de en populistisk politik präglad av nationalistiska undertoner på sina länders coronastrategier medan de kvinnliga statscheferna lyhört och uppmärksamt lyssnar på epidemiologiska experter och forskare vilket hjälpt dem att på kort tid skaffa sig tillräckligt med kunskap om det nya coronaviruset för att kunna handla ansvarsfullt, resolut och intelligent för att bromsa och kunna bekämpa viruset och rädda så många liv som möjligt.

Vissa av länderna som styrs av kvinnor var mycket dåligt förberedda på en pandemi i men kunde tack vare ett snabbt införande av lockdown och social isolering effektivt stoppa viruset från att spridas i samhället, vilket Jacinda Ardern lyckades med i Nya Zeeland trots att landets pandemiberedskap har stora brister.

I Taiwan och i den indiska delstaten Kerala var utgångsläget annorlunda: båda har förberett sig i åratal på nästa pandemi med både beredskapsplaner och utveckling av sjukvården. När KK Shailajas parti tog makten i Kerala 2016 satte de igång med ett moderniseringsprogram med flera pandemiförberedande åtgärder: nya kliniker och ett register för respiratoriska sjukdomar kom till. Det är en stor hjälp nu och innebär att man snabbt kan upptäcka var och om samhällsspridning av Covid-19 pågår , berättar Shailaja.

Den 20 januari, kort efter att utbrottet i Kina blivit känt för omvärlden, reagerade Shailaja och började vidta åtgärder. Hon visste vad som måste göras. Varje distrikt i Kerala blev ombedda att upplåta två sjukhus åt Covid-19, medan varje medicinsk högskola bidrog med 500 sjukhussängar. I början av april hade man upprättat testkiosker med drop-in dit vem som helst kan gå och testa sig för Covid-19. Testresultaten tar bara 48 timmar medan i länder som USA och Storbritannien får många inte sina testsvar förrän efter en vecka. Genom frenetisk smittspårning och strikt karantän lyckades Kerala snabbt att kväva nya infektionshärdar och få kontroll över epidemin. Idag, fyra månader efter det att Shailaja började förbereda Kerala och dess 35 miljoner invånare på pandemin, har den indiska delstaten blott haft 524 Covid-19-infektioner och fyra dödsfall.

Taiwans president Tsai Ing-wens var först i världen utanför Kina att vidta åtgärder mot coronaviruset. Beredskapsplanerna var noga förberedda efter att Taiwan drabbats av ett annat coronavirus sjutton år tidigare – Sars-epidemin. I slutet av januari, omedelbart efter de första tecknen på att en infektionssjukdom spred sig mellan människor i Kina, introducerade Tsai Ing-wen 124 åtgärder för att stoppa spridningen av det nya coronaviruset. Alla som ankom med flyg från Wuhan i Kina sattes omedelbart i karantän. Men Taiwan införde ingen lockdown som i många andra länder. Skolorna fick fortsätta – men inte utan åtgärder för att säkerställa att de inte skulle bli till smitthärdar. Först förlängdes ledigheten under det kinesiska nyåret med två veckor så att skolpersonalen kunde förbereda sig på att återuppta undervisningen. När eleverna väl kom till skolan fick de lära sig nya regler för hur de skulle förhålla sig. Varje morgon när de anländer till skolan kontrollerar skolpersonalen deras kroppstemperatur. På skolbänkarna står gula skärmar som skärmar av eleverna från varandra och därmed minskar risken för droppsmitta. Varje skola är bemannad med en sjuksköterska som snabbt kan undersöka elever och avlägsna dem från undervisningen om de skulle visa symtom på sjukdom. Taiwans åtgärder har fungerat på ett enastående sätt – landet registrerade sitt sista coronavirusfall för 8 dagar sedan och är en hårsmån från att bli helt coronafritt. Totalt har Taiwan 440 Covid-19-fall och sju döda.

Island är liksom Taiwan också i det närmaste coronafritt. Landet har hörsammat WHO’s rekommendation “test, trace, isolate, support“, dvs att testa ett stort antal människor, smittspåra vid alla infektionsfall, isolera alla bekräftade fall och personer dessa varit i nära kontakt med i karantän och att ge nödvändig support till alla som isoleras för att säkerställa att de inte bryter sin karantän.

Det är inte konstigt att det just är kvinnliga ledare som klarar av att hantera coronaviruspandemin så bra. Kvinnors roll att sköta om hemmet och hushållet har under mänsklighetens historia inte betytt något mindre än vår arts överlevnad. Hur hade vår värld sett ut om inte kvinnor hade upprätthållit den husliga hygienen med sitt idoga putsande, skurande och skrubbande och hållit borta smuts, bakterier, smitta och epidemier från hemmets trygga vrå? Hur hade vi klarat oss utan alla miljontals kvinnor som är sjuksköterskor, vårdbiträden och städerskor på sjukhus, äldreboenden, i skolor och på arbetsplatser världen över? Kvinnor, mödrar, mor- och farmödrar som visat vägen och räddat oss genom krig, hungerkatastrofer, tidigare pandemier och också denna pandemi. Nu, i senmodernitetens tidevarv, har kvinnor fått ett nytt hushåll att sköta om. Stater och nationer. Det ska vi vara glada för. Som premiärministrar, statsministrar och presidenter fortsätter de att idogt skrubba bort samhällets smutsfläckar, bakterier och virus. Med sådana kvinnor vid rodret är vi i trygga händer och kommer gå segrande ur kampen mot pandemin.

Tack för visat intresse, support och engagemang! Du kan stödja mig genom att gilla min Facebooksida. En liten donation är till stor hjälp för mig att bedriva mitt arbete, görs på Swish: 0764254234

Coronavinnarna

fr.v: Mette Fredriksen (Danmark) © Fotograf Rune Johansen – www.runejohansen.dk; Wikipedia: Tsai Ing-we (Taiwan), Erna Solberg (Norge), Jacinda Ardern (NZ), Kersti Kaljulaid (Estland), KK Shailaja (Kerala), Katrin Jakobsdottir (Island) Foto: Johannes Jansson

Antal döda och folkmängd i Coronapandemin i de sju länderna med kvinnliga ledare:

Danmark: 537 döda, 5.8 miljoner invånare
Taiwan: 7 döda, 24 miljoner invånare
Norge: 232 döda, 5.4 miljoner invånare
Nya Zeeland: 21 döda, 4.8 miljoner invånare
Estland: 63 döda, 1.3 miljoner invånare
Kerala: 4 döda, 35 miljoner invånare
Island: 10 döda, 360.000 invånare

Totalt i de sju länderna: 864 döda, 76,7 miljoner invånare
Döda per miljon människor: 11.3

I Sverige är dödligheten i pandemin 32 gånger högre än i de sju länderna med kvinnliga ledare.
Sverige: 3646 döda, 10 miljoner invånare
Döda per miljon människor: 361



5 1 rösta
Betyg

Relaterat

Prenumerera
Meddela mig om
guest
3 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer
Katherine

Glöm inte Hong Kong, som leds av en kvinnlig ledare Carrie Lam, och Finlands statsminister! De har båda gjort ett jättebra jobb!

Katarina

Och Angela Merker har också gjort ett jättebra jobb! Tack för alla intressanta artiklar här på din blogg!