Pandemioptimism i Österrike: en tredjedel av landet coronafritt – gränserna öppnas

Idag hörs optimistiska tongångar ifrån Österrike. Hälsominister Rudi Anschober meddelade att 33 av landets 94 distrikt inte har registrerat en enda ny coronavirusinfektion på 14 dagar och därmed är att betrakta som coronafria. En stor majoritet av distrikten klarar gränsvärdet på mindre än tio nya fall de senaste 14 dagarna. Ett facit som är så bra att Anschober, som tillhör De Gröna, vill genomföra en “uppsnabbad öppning av landet” till den 1 juni. Alplandet rapporterar idag 949 aktiva coronavirusinfektioner – en massiv tillbakagång från de nära 6000 pågående sjukdomsfall som landet hade i mitten av april. Landet har trappat upp sina coronavirustester kraftigt den senaste månaden och genomför en pågående masstestning av landets äldreboenden. Masstestningen omfattar totalt 130.000 människor – samtliga boende såväl som personal på äldreboenden och andra vårdhem. I Wien hävdes besöksförbudet på stadens äldreboenden den 6 maj efter att 5100 tester genomförts. Två procent av testerna var positiva.

Reproduktionstalet – värdet över hur många personer som varje smittas av varje person som bär på viruset – var i början av maj 0.81 i landet. Ett tal under 1 innebär att antalet smittade minskar och epidemin kommer att självdö. Under andra hälften av mars var låg Österrikes reproduktionstal på över 3 och viruset bredde ut sig snabbt. Idag är blott 964 personer registrerade som smittade med viruset i hela landet.

Öppnar gränser

Den 15 juni kommer gränsen mellan Österrike och Tyskland öppnas och återgår till normal gränstrafik efter att då har varit stängd i tre månader. Samtidigt pågår förhandlingar om att öppna gränserna till Schweiz, Lichtenstein och Österrikes östeuropiska grannländer Tjeckien, Ungern, Slovakien och Slovenien om dessa länder fortsätter att hålla pandemin under kontroll. Ett öppnande av Österrikes gräns med Italien är däremot inte aktuell i dagsläget – vilket fått italienska politiker att protestera och kräva generella EU-riktlinjer för gränsöverskridande resor och inte bilaterala avtal mellan enskilda stater.

Balkongkonserter


Kulturevenemang är ännu förbjudna men staden Innsbruck tjuvstartade idag med konserter och liveuppträdanden på balkonger runtom i innerstaden.

0 0 röster
Betyg
Prenumerera
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer

Relaterat

Prenumerera
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer