Dansken som befriade Rostock från coronaviruset

Den excentriske borgmästaren Claus Ruhe Madsen gick sin egen väg och vann första ronden mot coronaviruset i den tyska östersjöstaden.

Som första tyska storstad förklarade sig Rostock som “coronafri” den 23 april. Den tyska hansastaden vid Östesjöns kust hade då inte haft ett enda coronafall sedan den 9 april samtidigt som pandemin kulminerade på andra håll i Europa. Nyheten förkunnades av Rostocks överborgmästare Claus Ruhe Madsen på stadens hemsida. Dansken valdes förra året som första icke-tyska medborgare någonsin till borgmästare i en tysk stad.

Journalister har frågat Claus Ruhe Madsen om det inte är förhastat att proklamera att pandemin är över i en stad när det är närmast oundvikligt att det inte kommer nya fall. Som ett brev på posten upptäcktes också ett nytt coronafall i staden för fyra dagar sedan. Det skedde efter 24 dagar utan nya bekräftade coronainfektioner i Rostock.
– Självklart var det bara en ögonblicksbild, säger Madsen och förklarar varför han ändå utropade Rostock till “coronafri stad”.

– Jag ville ge våra medborgare mod och visa att våra åtgärder har verkan och inte bara förkunna förfärliga nyheter. För det första hade Rostocks sjukhus inga Covid-19-patienter längre. För det andra hade den sist insjuknade personen i Rostock lämnat sin tvåveckorskarantän. Och för det tredje hade det i testcentrumet på Rostock universitetsklinik inte förekommit något positivt coronavirustest på två veckor, förklarar Madsen.

Det är tveklöst en stor framgång i en stad med över 200.000 invånare som förtjänar ära och beröm.

Reagerade snabbt och riskerade att göra sig impopulär

Framgångarna med att stoppa coronavirusets framfart i Rostock är ingen slump utan bär Claus Ruhe Madsens tydliga signatur. När Rostock drabbades av sitt första corona-fall den 10 mars reagerade Madsen prompt. En konsert med en populär musiker skulle hållas nästa dag i Rostocks Stadthalle. 5500 biljetter var sålda. Madsen ställde omedelbart in konserten trots att han riskerade att göra sig impopulär. I Tyskland fanns ännu inga restriktioner mot stora folksamlingar, endast en lös rekommendation från hälsominister Jens Spahn om att undvika folksamlingar på mer än 1000 personer.

Den 12 mars upptäcktes nya coronafall i Rostock. En grupp läkare vid Rostocks universitetsklinik som hade varit på skidsemester i Italien hade insjuknat. I samma smittokluster var ett barn också drabbat – som går på en skola med 1000 elever. Madsen lät stänga skolan samma dag, och dagen därpå, fredag den 13 mars, beslutade han att stänga alla Rostocks skolor från och med den följande måndagen. Förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern (MV), där Rostock är huvudstad, följde efter och på måndagen gick inte en enda elev till skolan i MV.

Klicka på bild för bildtext

Rostock Bild: Angelika Heim / Rathaus Rostock

Madsen går emot nationella riktlinjer och masstestar symtomfria

Robert-Koch-institutet är den tyska regeringens motsvarighet till Folkhälsomyndigheten i pandemihanteringen. Claus Ruhe Madsen beslutade i ett tidigt skede att gå emot Robert-Koch-institutets riktlinjer genom att coronatesta personer utan sjukdomssymtom. Det är mycket sällsynt att städer eller förbundsländer går emot regeringens riktlinjer, men Madsen hade viktigare saker att tänka på. I förebyggande syfte lät han masstesta sjukhus- och äldeboendepersonal, hemtjänstanställda såväl som poliser och brandmän i staden. Madsen förhandlade snabbt fram ett omfattande testningsprogram med den biotekniska firman Centogene. För en kostnad av 35 Euro per coronatest får man svar på fyra timmar. Testerna utförs på 13 testcentrum i hela MV och Centogene har kapacitet för att göra 25.000 tester om dagen. Madsen lyckades också med konststycket att göra testerna kostnadsfria för alla som vill testa sig. Från Rostocks rådhus meddelas att testfirman har erbjudit sig att stå för alla kostnader. Centogen-chefen säger i en intervju med tysk TV att han vill hjälpa samhället och därför riskerar sitt företags överlevnad. Madsen förhandlar nu med Rostocks parlament hur man ska lösa situationen på bästa sätt. Kostnaderna för testerna uppgick den 23 april till 210.000 Euro.

Rostock har haft 82 Covid-19-fall varav 2 dödsfall. Sjukhuspersonalen och äldreomsorgen har klarat sig undan smittan som på andra håll skördat stora antal offer. Även om Rostock inte längre är till hundra procent coronafritt så har Claus Ruhe Madsen och hans medarbetare åstadkommit något som är mycket värdefullare än en ärbar titel som “coronafri stad”: Räddandet av liv. Det är stort.

Klicka på bild för bildtext

Cykelentusiasten Claus Ruhe Madsen vill bygga om ena körbanan av Rostocks stadsautobahn till en snabbcykelväg. Foto: Joachim Klook / Rathaus Rostock


Claus Ruhe Madsen – en pragmatisk excentriker


Claus Ruhe Madsen flyttade till Tyskland 1992 och har bott i Rostock i över 20 år där han drev en möbelvaruhuskedja och en husbilsuthyrning innan han sadlade om till politiker utan någon partibok. Efter sex år som president för Rostocks handelskammare vet folk vem han är. Iklädd jeans och en hoodie med trycket “Rostock bewegen” (sätt Rostock i rörelse) på bröstet satte sig den excentriske dansken på sin lastcykel och började trampa runt i Rostock och göra valkampanj. På cykeln stod en stor låda med samma slogan som på hoodien – fylld med danska snacks, som Madsen bjöd folk på gatan på i utbyte mot en “schnack” – det plattyska ordet för en pratstund. Madsen träffade direkt en nerv hos Rostockborna. De var trötta på de etablerade politikernas floskler och deras oförmåga att lösa de problem som staden brottas med: bristen på betalbara bostäder och välbetalda jobb, skolor och daghem som saknar all sorts utrustning och resurser. Bakom Madsens valmotto “gestalta istället för förvalta” finns en pragmatisk politik som vilar på ekologisk grund. Madsen lovade solcellsanläggningar på Rostocks offentliga byggnader, en bättre kommunal renhållning som råder bot på dumpningen av grovavfall, en omställning av stadens fordonsflotta till eldrift och en stor utbyggnad av cykelvägnätet. Madsen har släckt ner fasadupplysningen av Rådhuset och har nyligen tagit initiativ till att göra om ena körbanan av Rostocks stadsautobahn till en snabbcykelväg. – Det vore en äkta highlight, säger Madsen begeistrat.

Madsens kampanj vann Rostockbornas sympatier och han vann en storseger med 57 procent av rösterna i ett extraval mot två andra kandidater efter att ha fått 35 procent av rösterna i första valomgången.

På frågan vad han lärt sig av pandemin svarar han:

– Att vi ställvis fortfarande är fast i gårdagen och inte är förberedda på många saker. Majoriteten av vår förvaltningspersonal hade inte kunnat arbeta hemifrån om vi inte hade ställt laptops från våra skolor till förfogande åt dem. Det kommer inte att ske igen. Vi tar nu fram ett koncept som möjliggör för minst 500 av våra 2400 medarbetare att arbeta mobilt. Det sparar kontorsyta och är också ekologiskt meningsfullt då det minskar pendeltrafiken. De ekonomiska problemen som pandemin för med sig oroar Madsen, som inte sticker under stol med att situationen är riktigt “risig”. Men precis som med coronan har Madsen reagerat snabbt och pragmatiskt och höjt stadens kreditramar från 30 till 100 miljoner Euro för att undvika flaskhalsar och säkra likviditeten. – Nu gäller det att fly framåt, säger Claus Ruhe Madsen.


Stöd mitt arbete

Jag bedriver naturskyddsarbete och nyhetsbevakning som en obetald heltidssyssla. En liten donation är därför till stor hjälp för mig att kunna bedriva mitt arbete. Stort tack till er som bidragit! 
Swish: 0764254234
Det går också att göra en inbetalning till Nordea, kontonummer: 4044 00 393 94 kontohavare: Christopher Ceder5 1 rösta
Betyg

Relaterat

Prenumerera
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer