Jenas coronastrategi är en förebild – tre veckor utan nya infektioner

Staden Jena i Thüringen i östra Tyskland har rapporterat blott tre nya fall av coronainfektion sedan den 9 april. Under två veckors tid upptäcktes ingen ny coronasmitta i staden, förrän tre positiva tester bröt trenden under tre dagars tid. Sedan den 26 april har Jena återigen inga kända nya coronafall. Det gör Jena med sina 110.000 invånare till en av de minst drabbade städerna av sin storlek i hela västra Europa.

Först i Tyskland med munskyddsplikt

Jena var först i hela Tyskland med att införa Maskenpflicht, den nya skyldigheten att bära munskydd/ansiktsmask i affärer och på bussar, spårvagnar, tunnelbanor och pendeltåg i lokaltrafiken, som sedan en knapp vecka gäller överallt i landet. Maskenpflicht i Jena gäller sedan 6:e april. Övriga Tyskland väntade ytterligare två veckor innan de första förbundsländerna införde Maskenpflicht. Jenas Maskenpflicht är dock mera långtgående än i resten av Tyskland. Masken/munskyddet måste bäras i alla inomhusmiljöer utanför det egna hemmet, även på arbetsplatser. Inspirationen fick Jena från sina nära grannar i Tjeckien, som tidigt under pandemin införde en strikt munskyddsplikt som gäller överallt utanför hemmets gränser.

Försäljning av munskydd Bild: Publicdomainpictures

Utegångsförbud

Jenas tuffa Maskenpflicht är inte den enda förklaringen till att staden inte haft så få nya coronainfektioner under snart en månads tid. Jena var i ett tidigt skede av coronaepidemin en av de svårast drabbade städerna i östra Tyskland. Stadens borgmästare och myndigheter reagerade prompt och införde restriktioner som var betydligt strängare än i resten av Tyskland. Alla tyskar som återvänt från resor i tidiga riskområden som norra Italien och Wuhan sattes två veckor i karantän. I Jena sattes alla som varit utomlands i karantän – oavsett vilket land de varit i. Affärer stängdes inte blott som i övriga Tyskland, utan ett generellt utegångsförbud infördes, det första och enda i Tyskland hittills. Från och med den 21 mars fick Jenaborna inte längre beträda allmänna gator, torg, parker, lekplatser, stadsskogen eller någon annan offentlig plats med undantag för att gå och handla mat, göra läkar- och apoteksbesök och rasta hunden. Restriktioner som gällt i både Spanien och Frankrike under lång tid – med skillnaden att Jena införde restriktionerna proaktivt i ett skede då staden hade färre än 100 bekräftade coronafall. Restriktionerna har endast gradvis lättats den senaste tiden. Dessutom har Jena utfört relativt många coronavirustester, bl a med drive-in testning, men inte mer än på andra håll i Tyskland. Vid positiva tester har noggrann kontakt- och smittspårning gjorts med två veckors karantän av alla som varit i kontakt med någon smittad person – samma åtgärder som gäller i övriga Tyskland.

Proaktiva åtgärder stoppade samhällsspridning av coronaviruset

Med facit i hand var det Jenas proaktiva och långtgående åtgärder som lyckats bromsa coronaspridningen i staden till ett närmast tvärstopp. Jenas redan utmärkta sjukvård har därför inte ställts inför någon stor påfrestning av coronaviruset. Under hela pandemin har Jena endast rapporterat 158 coronainfektioner och tre dödsfall – en väldigt låg siffra för en stad med 110.000 invånare i ett hårt drabbat västeuropa. Situationen i Jena kom snabbt så bra under kontroll att stadens universitetssjukhus i slutet av mars kunde skicka ett helt medicinskt team med läkare och sjukvårdspersonal för att hjälpa till med behandlingen av svårt sjuka Covid-19-patienter i det nödställda Lombardiet i Italien.

Skolorna har öppnat

Jenaborna har tvingats leva i många veckor i nästintill isolering, men nu ser de ljuset i slutet av tunneln. Den senaste tiden har restriktionerna gradvis lättats och hävts. Skolorna i förbundslandet Thüringen liksom grannländer Sachsen och Sachsen-Anhalt har stegvis öppnat sedan den 20 april. För att minska antalet elever som är i skolan samtidigt kommer en mix av distans- och klassrumsundervisning att vara normen den närmsta tiden. En rad strikta hygienregler som införts i skolorna har dock skapat stor förvirring och det rasar nu en högljudd politisk debatt i Tyskland om hur de ska kunna genomföras. Jenas Maskenpflicht har också vållat debatt då den skulle gälla för alla skoleleverna, men nu har ett undantag gjorts efter att tillägg gjorts i hygienföreskrifterna i Jena för att minimera riskerna för droppsmitta.

Jena lättar på restriktionerna

Idag häver Jena många av coronarestriktionerna. Alla affärer, även de som är större än 800 kvadratmeter, får öppna liksom frisörer, raksalonger, fotvård, kosmetika- och nagelvårdstudior och bilskolor. Dessutom öppnar staden åter sina lekplatser.

Jena utvecklade tidigt antikroppstest för coronaviruset

I början av april var Jena bland de första med att lansera ett snabbtest för antikroppar mot coronaviruset. På bara tio minuter visar testet om en person bär på antikroppar mot coronaviruset och varit infekterad.

Blott sex pågående fall av coronainfektion

Idag har Jena blott sex pågående fall av coronainfektion. En enda person intensivvårdas medan 149 personer är läkta, blott tre har dött.
Staden Jenas framgång i kampen mot coronaviruset lyfts fram som ett förebildligt exempel i Tyskland och andra länder för hur pandemin effektivt kan bekämpas och på relativt kort tid besegras.

Stöd mig i mitt arbete

Hjälp mig att fortsätta bedriva mitt arbete med hög intensitet: Swish 0764354234 eller Nordea 4044 00 39394 kontohavare Christopher Ceder
Stort tack till er som bidragit!

Och tack till alla som gillar och stöder mig i arbetet med kloka och trevliga kommentarer på min Facebooksida!

5 1 rösta
Betyg

Relaterat

Prenumerera
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer