Stor tysk coronastudie: Barn smittar lika mycket som vuxna

En ny studie genomförd på tusentals patienter av Charitésjukhuset i Berlin avslöjar: Barn som bär på coronaviruset är lika smittsamma som vuxna. Studien på 3712 patienter är gjord av Dr. Christian Drosten och hans team, den världsledande virologen som upptäckte Sars-viruset 2002, en nära släktning till det nya coronaviruset som orsakade en svår epidemi med hög dödlighet i Kina, Hong Kong och en rad andra länder däribland Kanada. I januari i år utvecklade Drosten blixtsnabbt världens första labbtest för det nya coronaviruset Sars-Cov-2, viruset som nu drar fram som löpeld världen över med svåra följder och massdöd i flera länder. Vid sidan av sitt arbete som chefsvirolog på Charitésjukhuset är Drosten en av den tyska regeringens viktigaste rådgivare i pandemikrisen.

Drosten och hans team har mellan januari och april i år tagit svalgprover på 3712 patienter som testat positivt för Sars-CoV-2. Testresultaten har nu utvärderats och visar att barn har samma mängd virus i andningsvägarna som vuxna. I ingen av åldersgrupperna kunde någon signifikant skillnad i virusmängden ses. De undersökna patienterna delades in i åldrarna 1-10, 11-20, 21-30, 31-40, 41-50, 51-60, 61-70, 71-80, 81-90 och 91-100 år.

Andra studier har bekräftat att smittsamheten hos bärare av coronaviruset är som högst innan symtom uppträder. Drosten själv säger att smittsamheten är som störst dagen innan de första symtomen. Då barn sällan insjuknar allvarligt och ofta inte uppvisar några symtom befarar Drosten och andra experter att barnens roll i samhällsspridningen av coronaviruset underskattas med svåra följder för personer i riskgrupper. Många i den tyska lärarkåren är äldre och rädslan och ovissheten är nu stor för vad som händer om skolorna öppnas.

Skolöppning ifrågasätts

Drostens studie har slagit ner som en bomb i den tyska politiken där en debatt redan rasar över beslutet att gradvis öppna skolor inom några veckor. Flera renommerade forskare, däribland Drosten själv, varnar nu för att en öppning av skolorna kan sätta fart på smittspridningen i Tyskland igen, efter att landet lyckats bromsa smittspridningen till ett reproduktionstal på 0.7, dvs att tio personer som bär på coronaviruset bara för smittan vidare till sju andra. Ett reproduktionstal under ett innebär att de nya antalet fall av smittade går mot noll och att epidemin ebbar ut och ju närmre noll reproduktionstalet är desto snabbare går det.

Tidigare studier från Kina, Island och Nederländerna och som antytt en lägre smittsamhet hos barn har efter granskning visat sig tala emot varandra eller inte vara statistiskt signifikanta. Drostens studie är gjord på ett stort antal människor och har statistisk signifikans vilket är A och O i sammanhanget. Studien är så färsk att den ännu inte genomgått kollegial granskning men likväl har den slagit ner som en bomb i forskarvärlden och lär få stora konsekvenser för flera länder som överväger att öppna upp skolorna igen.

Folkhälsomyndigheten i Sverige har hela tiden hävdat att smittspridningen hos barn är irrelevant och att det därför är säkert att hålla skolorna öppna i landet. En förhastad och vad det nu visar sig sannolikt felaktig slutsats.

0 0 röster
Betyg

Relaterat

Prenumerera
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer