“Chockerande” upptäckt: Bestående lungskador vid mild coronainfektion

Läkare vid Innsbrucks universitetssjukhus i Österrike har gjort den skrämmande upptäckten efter att ha undersökt patienter som haft lindriga infektioner i Covid-19. Personerna, som alla är aktiva dykare och var friska innan de drabbades av Covid-19, genomgick en lungundersökning omkring en månad efter de blivit friska. Samtliga hade kurerat sig i hemkarantän under sjukdomsförloppet utan några komplikationer eller behov av sjukvård.

“Irreversibla lungskador” på friska patienter som haft mild Covid-19

När röntgenbilderna på dykarnas lungor kom tillbaka trodde överläkaren Frank Hartig inte sina ögon. – Det är chockerande, vi förstår inte vad som pågår. De kommer förmodligen vara patienter livet ut och inte kunna dyka igen, säger Hartig efter att ha konstaterat betydande och irreversibla skador på lungorna.
Och lika förbryllande. Dykarna bedömdes vara kliniskt friska vid undersökningen med blott ringa symtom efter infektionen som trötthet eller rethosta, men provsvaren avslöjade allvarliga följder trots det lindriga sjukdomsförloppet: “Här har vi en ung människa, runt 40 år gammal, som under infektionen känt sig sjuk i ungefär en vecka. Över en månad senare, uppenbart frisk, går han på kontroll. Därefter kommer röntgenresultatet, och jag tror inte mina ögon. Patienten som sitter framför mig skulle nämligen behöva andningshjälp” säger Frank Hartig förfärat.

Hos två av de sammanlagt sex dykarna konstaterade Hartig en betydande sänkt syresättning i blodet. Hos två andra var luftrören fortfarande mycket lättretliga, som hos en astmatiker.

– Personerna mår bättre än vad deras diagnoser visar. Det är verkligen mycket läskigt, säger Hartig. Uppenbarligen är tillfrisknandet från infektionen vid Covid-19 inte slutet på det hela. Innsbruckläkarnas observationer tyder på att en okänd procentsats som får bestående skador på lungorna kan vara en långvarig följd av sjukdomen. – Det skulle skilja Covid-19 väldigt tydligt åt från influensa, säger Hartig.

Den ansedde tyske virologen Christian Drosten, som är en av upptäckarna av SARS-viruset och i januari 2020 var först i världen med att utveckla ett laboratorietest för det nya coronaviruset, delar Hartigs uppfattning om att Covid-19 kan orsaka bestående lungskador. Drosten berättar att många patienter har nedsatt lungfunktion över en månad efter en Covid-19-infektion.

I vilken utsträckning skadorna på lungorna består och vilka följder de kommer få är i nuläget oklart. Läkarna hoppas på bättre kunskap om Covid-19 med fler tester av fler personer som haft sjukdomen.

Följ min nyhetsrapportering om coronaviruset genom att gilla eller prenumerera på min Facebooksida. Här på min hemsida kommer jag fortsätta att publicera viktig information om pandemin som svensk massmedia ofta missar och länka till artiklarna från min Facebooksida.0 0 röster
Betyg

Relaterat

Prenumerera
Meddela mig om
guest
3 Kommentarer
Äldsta
Nyaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer
Artur Löwinger

Usch vad hemskt

Therese Åhman

Fy fan å de säger att astmatiker å så inte är i riskzonen! Blir så trött på detta,verkar som om det är meningen att vi alla ska drabbas eller dö😭

Niels-Peter Hansen

Undra om det har nått att göra med att de alla är dykare?? Jag dyker själv.