Smittan i Danmark minskade med 42% på fyra veckor efter vaccination av 60% av 12-17-åriga barn och ungdomar, i Sverige ökade den med 23%

Danmark leder vaccinationerna av barn och unga i Europa. Hela 60% av de unga har vårt grannland vaccinerat, varav 43,6 procent är fullvaccinerade, enligt statistiken som Euronews har sammanställt den 3 september 2021. Frankrike och Spanien skuggar tätt därbakom med över 55% vaccinerade. Sedan mitten av augusti har andelen fullvaccinerade danska barn ökat kraftigt samtidigt som smittspridningen av coronaviruset minskar med 42 procent i hela samhället (källa: Johns Hopkins University/Google). Under samma tidsperiod ökade däremot smittspridningen i Sverige med 23 procent (källa: Johns Hopkins University/Google). Då, den 16 augusti, var antalet dagliga nyinfektioner (7-dagars medelvärde) 20 procent högre i Danmark än i Sverige. Idag är antalet nyinfektioner nästan 50 procent högre i Sverige än hos vår granne på andra sidan sundet.

Från svenskt håll hör vi sedan pandemins början att det är mycket sällsynt att barn och ungdomar drabbas av allvarliga följder av en covid-19-infektion. För ett par dagar sedan fick en svensk studie stor uppmärksamhet i svensk massmedia. Enligt studien är det fastställt att unga inte får några lungskador av en coronavirusinfektion. Utländska studier är däremot sällan något fokus på i svenska medier, trots att en lång rad forskningsstudier från olika länder visar att många barn och unga får allvarliga följder av en coronavirusinfektion. Enligt en färsk studie från Storbritannien drabbas nära fem procent av alla barn som smittas med viruset av långcovid. Och det gäller för varianterna som var förhärskande innan den farligare och mer smittsamma Deltavarianten tog över. I januari 2021, innan Deltavariantens tagit över, visade en analys av medicinska undersökningar 7000 brittiska barn som testat positivt för covid-19 att vart sjunde barn led av sina symtom tre månader efter infektionen. (Källa: The Guardian, “One in seven children with Covid still suffering three months later – study“)

I Sverige har FHM och i princip en person – Anders Tegnell – bestämt att barn och ungdomar under 16 år inte ska vaccineras. Ett farligt och omoraliskt befolkningsexperiment riktat mot samhällets barn och unga, som också får följder för samhällets mest utsatta: de äldre, immunsvaga och sjuka, som trots att de är vaccinerade löper mycket större risk för allvarlig sjukdom och död när samhällsspridningen ökar än andra befolkningsgrupper. Mot bakgrund av den hypersmittsamma Deltavarianten, som är upp till tre gånger så smittsam som det ursprungliga coronaviruset SARS-CoV-2, som upptäcktes i Wuhan i Kina i december 2020, fordrar nu både Lärarförbundet och Barnläkarföreningen vaccination av Sveriges barn och yngre tonåringar (12-16-åringar), vilket redan sker genom massvaccination i en lång rad Europeiska länder, såväl som många andra länder däribland Israel och USA.

Och redan idag ser vi konsekvenserna av den svenska statens motstånd mot covid-vaccinationer av barn och unga: statistiken över smittspridningen i Västra Götaland avslöjar att covidfallen i mellanstadieåldrarna har fördubblats på en vecka, från vecka 33 till 34, och under samma veckoperiod hade covidfallen i gymnasieåldrarna ökat med extrema 160 procent. (Källa Göteborgs-Posten, 3 september: “Smittan ökar i Göteborgs skolor – flera klasser hålls hemma“, låst artikel)

I Schleswig-Holstein, förbundslandet som leder vaccinationsligan för barn och unga i Tyskland, åker nio mobila vaccinationsteam runt till alla skolor och gymnasium och massvaccinerar eleverna. De tyska skolorna har börjat höstterminen, med fortsatt munskyddsplikt för elever och personal för att bromsa samhällsspridningen av viruset.

När ska även Sverige ta ansvar för våra ungas hälsa och framtid, och för samhällets svagaste mest sårbara och utsatta grupper under pandemin? Vårt globala ansvarstagande har också uteblivit, då stor smittspridning ökar risken för uppkomsten av nya, kanske ännu farligare och mer smittsamma varianter av viruset, som enligt experter riskerar att göra de idag mycket bra vaccinen verkningslösa. 

0 0 röster
Betyg

Relaterat

Prenumerera
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer