Coronakrönika: En svart dag. Var sjunde död europé svensk

En dyster rekordnotering: Idag (den 10 juni) rapporterades 78 svenskar avlidna i Covid-19 under det senaste dygnet. Totalt rapporterade Europas länder* 540 döda under samma dygn. Det innebär att svenskar utgjorde en sjundedel av alla nya dödsfall i Europa. Våra fyra nordiska grannländers dödssiffra det senaste dygnet? Noll.

Den första april hade 239 svenskar dött i Covid-19. Vid samma tidpunkt hade 101 danskar, 44 norrmän och 17 finländare avlidit i sjukdomen “ Vi ligger i olika faser i den här utvecklingen“, sa Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell då, när han fick frågan varför Sverige hade fler dödsfall än de övriga nordiska länderna tillsammans, om än med en relativt liten marginal. Jag minns att han i en intervju med Aftonbladet sa att vi får se hur det ser ut om några månader eller ett halvår, med en tydlig vink om att de andra länderna förr eller senare skulle komma ikapp oss i antal döda. Nu har det gått några månader, nästan två och en halv månad närmare bestämt, och vad ser vi? I Sverige har nu 4895 människor dött i Covid-19, i Danmark 593, i Norge 239 och i Finland 324, medan Island har blott 10 dödsfall. Sverige har 4.2 gånger så många döda som de nordiska grannarna tillsammans – den 1 april hade Sverige 1.47 gånger så många döda som övriga nordiska länder. Finland, som enligt Tegnell låg långt efter Sverige i utvecklingen, har den senaste månaden 58 dödsfall, den senaste veckan bara tre. Sveriges dödstal den senaste månaden? 1575. Vi ser med all tydlighet att gapet mellan Sverige och våra nordiska grannar bara växer och växer ju längre tiden går. Alla våra nordiska grannar är nämligen i en slutfas – de håller på att besegra coronaviruset: Island är i det närmaste coronafritt, den danska regionen Nordjylland har inte rapporterat ett enda coronafall på en vecka. Den stadiga minskningen av antalet fall är väldigt uppenbar – medan smittspridningen i många delar Sverige istället ökar, inte minst i västra Götaland, där trycket på intensivvården också ökat markant den senaste tiden.

“Om ett år är övriga Norden ikapp Sveriges dödstall” säger Johan Giesecke, Anders Tegnells företrädare på posten som statsepidemiolog, och tilläger: – – Vi ligger bäst till i hela världen. Samma inställning som den nuvarande statsepidemilogen tycks hysa – vi ska vänta i månader och år och se, som om de hyste förhoppningar om att tusentals ska börja dö i de länder som hanterar coronapandemin föredömligt och nu har noll dödsfall och inte mer än en handfull nya infektioner varje dag, för att i slutändan bevisa att de haft rätt? En oerhört cynisk – och farlig – inställning som tjänstemän i en demokrati bör hålla sig mycket långt borta ifrån. Att spekulera i död och lidande för andra länder för att skenbart försöka avleda uppmärksamheten från de egna felen i coronahanteringen med tusentals fler döda än grannländerna som en ofrånkomlig följd. Att i år månader och rent av år fortsätta att trampa över tusentals (fler) lik för att upprätthålla vår “strategi” – som av tysk press beskrivs som ett “svenskt kaos kamoflerat som strategi” – kommer innebära ett etiskt sammanbrott för vårt samhälle och det är ett allvarligt hot mot våra demokratiska institutioner och myndigheter.

Lundamatematiker: “Tegnell och Löfven spelar roulette med Sveriges befolkning i galet experiment”


Tre månader efter det första dödsfallet har vi ett snitt på 54,4 döda per dag i Sverige. Det är en siffra som talar för sig själv när våra grannländer var och varannan dag rapporterar noll döda och blott en handfull nya infektioner. Kritiker som påpekar detta förklaras ofta i sociala medier för dumma och mindre vetande av personer som försvarar strategin med näbbar och klor. Man har inte fattat att det är “eftersläpning” och “sen inrapportering” som orsakar många dödsfall under en viss dag, utan att någonsin bemöta kritiken i sak – de 54,4 genomsnittliga dödsfallen om dagen, som är skyhögt högre än våra grannländers antal döda. Det är inget annat än statistiskt ohållbara påståenden, som sågas av varje erfaren matematiker. Lundamatematikern Marcus Carlsson beskriver Sveriges coronastrategi som rysk roulette. Till The Guardian säger Carlsson att det är ett “vansinnigt experiment med tio miljoner människor där Anders Tegnell och Stefan Löfven spelar roulette med den svenska befolkningen”.

Sett till antalet hade Sverige näst flest dödsfall i Europa det senaste dygnet. Bara Storbritannien hade fler – 245 stycken. Storbritannien har dock en 6.5 gånger så stor befolkning som Sverige. Samtidigt har Sverige på nytt gått förbi Storbritannien som det land utanför coronapandemins epicentrum i Syd- och Mellanamerika som har den högsta officiella dödligheten i övriga världen. Jag låter det vara osagt hur situationen i Ryssland är, där de officiella dödstalen på flera håll har förfalskats (länk till intressant reportage), vilket ryska myndigheter erkänt.

Antal döda per miljon invånare, sju dagars rullande medelvärdeHela 18 Europeiska stater samt Grönland och Färöarna rapporterade noll dödsfall det senaste dygnet, däribland Spanien och samtliga våra nordiska grannländer.

Danmark (39), Norge (16) och Finland (24) rapporterade totalt in 79 nya coronafall den 10 juni. Sverige rapporterade samtidigt in tio gånger så många fall den 10 juni som de övriga nordiska länderna – 791 stycken. Räknat på denna dag hade Sverige 17 gånger så många fall per 100.000 invånare som genomsnittet i våra nordiska grannländer. Island har under hela juni månad rapporterat ett enda coronafall, för tre dagar sedan. Källa: ECDC – European Union Center for Disease Control. Länk

Det senaste dygnets siffror är ingen engångsföreteelse utan en trend som vi sett i över två månaders tid i Sverige. Vår regerings coronastrategi är ett haveri med ett kollossalt högt pris i lidande och människoliv som går till spillo. Varje dag förfäras vi av en flygkrasch i antal nya offer. Men myndigheterna är tämligen oberörda. Vi håller inga tysta minutrar och ceremonier för offren som i andra länder. Dessutom går Sverige mot en nattsvart ekonomisk utveckling med ett betydligt större antal förlorade jobb än EU-genomsnittet, högre arbetslöshet än i en majoritet EU-länder (nionde högst i EU) och miljardförluster i uteblivna turistintäkter då bl a Tyskland, Nederländerna och Österrike har infört karantänkrav på inresa från Sverige.

Stockholms handelskammare har räknat ut att Sverige kommer förlora 80 miljarder kronor enbart i utländska turisters uteblivna konsumtion under månaderna juni, juli och augusti. Bara mellan mars och den 15 juni var förlusterna 36 miljarder enligt Handelskammaren. Besöksnäringen i Sverige riskerar i år att förlora 80.000 jobb och 9.000 företag i branschen hotas av konkurs.

Svensk besöksnäring i en svår kris

Samtidigt som Sverige brottas med allt djupare ekonomisk kris öppnar en stor majoritet av EU-länderna sina gränser mot varandra den 16 juni och det blir fritt fram att resa som vanligt, medan vi svenskar är utestängda från en majoritet länder. Vi kan endast lämna Sverige med flyg till ett fåtal länder – om vi inte vill tillbringa veckor i karantän i Tyskland och i Nederländerna. Restriktionerna är så dock krångliga att många ser det som alldeles för besvärligt och äventyrligt. För att som svensk (och britt) bli insläppt i Tjeckien måste man måste uppvisa ett negativt Covid-19-test som inte får vara äldre än fyra dagar gammalt vid ankomst. Ett perfekt moment-22 då man i Sverige bara kan bli testad för Covid-19 om man har haft sjukdomssymtom i minst två dygn.

De stora flertalet Europeiska länder har ansvarsfullt stängt ner samhället med verkningsfulla restriktioner och därmed klarat sig betydligt bättre genom krisen och många ser nu ljust på framtiden. En studie vid Imperial College i London visar att lockdown-åtgärder har undvikit 3.1 miljoner dödsfall i 11 europeiska länder och minskat smittspridningen med 81% jämfört med om man ingetning gjort för att stoppa virusets framfart. I Tyskland har regeringen beslutat om ett stimulanspaket där varje tysk familj får en utbetalning på 300 Euro per barn. Under coronakrisen höjer Tyskland dessutom pensionerna kraftigt. Den 1 juli 2020 får landets 21 miljoner pensionärer 3.45 procent högre pension i de gamla förbundsländerna (fd Västtyskland) och hela 4,2 procent i de nya förbundsländerna (fd DDR). Presidenten för Deutsche Rentenversicherung, den tyska staliga pensionsförsäkringen, Gundula Roßbach, kommenterar höjningen: – Det gläder mig för de över 21 miljoner pensionärerna att pensionerna kommer att öka märkbart i år igen. Det är riktigt goda nyheter under dessa svåra tider. Pensionsförsäkringen kan således skicka en positiv signal i den nuvarande ekonomiska situationen.

I Sverige befaras pensionerna krympa istället. Pensionsmyndigheten gjort en prognos att pensionerna kommer att sänkas med 1,5 procent nästa år som en följd av coronapandemin. Ett hårt slag mot många svenska pensionärer som redan lever på marginalen.

Europas befolkningsmässigt största länder, Tyskland och Frankrike, hade 13 resp 23 döda.

Här är hela listan på det senaste dygnets dödsfall (Källa: https://www.worldometers.info/coronavirus/)

Storbritannien 245
Sverige 78
Italien 72
Frankrike, Ukraina, Polen 23
Tyskland 13
Nederländerna 11
Armenien 10
Nordmakedonien 7
Vitryssland, Moldavien 6
Portugal 5
Irland, Azerbaijan 4

2: Schweiz, Tjeckien, Litauen 
1: Österrike, Serbien, Ungern, Bosnien 

0: Spanien, Danmark, Norge, Finland, Luxemburg, Grekland, Cypern
Bulgarien, Kroatien, Estland, Island, Slovakien, Slovenien
Albanien, Lettland, Andorra Georgien, Montenegro
Färöarna, Lichtenstein, Grönland, San Marino, Vatikanen

*Ryssland, Kazakstan och Turkiet är transkontinentala länder som till största delen ligger i Asien.

Jag tar tacksamt emot donationer för att kunna fortsätta att utveckla och förbättra mitt arbete att förse mina läsare med bra journalistik och att genom mitt engagemang i samhälls- och miljöfrågor skapa opinion och positiv förändring.

Swish: 0764254234

5 1 rösta
Betyg
Prenumerera
Meddela mig om
guest
1 Kommentar
Äldsta
Nyaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer
Chris Ceder

test

Relaterat

Prenumerera
Meddela mig om
guest
1 Kommentar
Äldsta
Nyaste Mest röstade
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer
Chris Ceder

test