Breaking News: Tyskland och Nederländerna stoppar svenska turister. Premiärminister Rutte (NL): “Vi vill inte ha svenskar här”

Igår och idag har de tre nordliga tyska förbundsländerna Schleswig-Holstein, Mecklenburg-Vorpommern och Niedersachsen stängt gränsen för svenska resenärer på grund av att det tyska smittskyddsinstitutet Robert Koch-institutet satt Sverige på listan över länder som klassas som högriskområden för smittspridning av coronaviruset – områden med fler än 50 nya coronafall per 100.000 invånare och vecka. Tyskland har i dagsläget 2,5 nya fall per 100.000 invånare och vecka – drygt 20 gånger färre än Sverige. Om Sverige lyckas få ner antalet nya infektioner under gränsvärdet som Tysklands regering och förbundsländerna gemensamt beslutat om för karantänplikt förväntas inreserestriktionerna för svenskar att lyftas.

Robert Koch-institutets coronakarta publicerad 5 juni 2020. Källa: rki.deSvenskar som ankommer med färja till Kiel, Travemünde eller Rostock kommer att skickas tillbaka hem med återseglande färja om de inte har särskilda skäl – t ex familjeskäl – att besöka Tyskland. I så fall väntar två veckors karantän vid gränsen innan resa kan fortsättas. Någon annan väg till Tyskland och den europeiska kontinenten nordliga del finns inte. Någon möjlighet till transitresor finns i dagsläget inte. Ett fåtal flygplan trafikerar mellan Stockholm/Göteborg och Frankfurt i förbundslandet Hessen. Jag uppdaterar med information om när Hessen inför inresestopp för svenskar, vilket troligtvis sker de närmsta dagarna.

I förra veckan meddelade även Nederländerna att svenskar inte längre är välkomna till landet. Om de kommer ändå måste de tillbringa två veckor i karantän. – Budskapet är att vi vill inte ha svenskar och britter här för närvarande, sa den nederländske premiärministern Mark Rutte inför journalister i onsdags kväll. – Om de kommer ändå, måste de sitta i karantän i två veckor, tillade Rutte.

Länkar till de tyska förbundsländernas besked:
Schleswig-Holstein (Färjor till Kiel, Travemünde)
Mecklenburg-Vorpommern (Färja Trelleborg-Rostock)
Niedersachsen

Mitt journalism är ideell och bekostas med egna medel. Med en donation kan man hjälpa mig att täcka lite av kostnaderna. Stort tack till er som hjälper mig att fortsätta med arbetet. Donationer tas emot på

Swish: 076-4254234

0 0 röster
Betyg
Prenumerera
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer

Relaterat

Prenumerera
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer