EU öppnar för utlandssemester i sommar – svenskar kan stängas ute

Svenskar riskerar att få stanna hemma samtidigt som andra EU-medborgare kan få åka på utlandssemester i sommar. Anledningen är Sveriges dåliga resultat i att minska spridningen av coronaviruset.

EU-kommissionen går imorgon ut med rekommendationer till medlemsstaterna där EU-länder med “liknande övergripande riskprofil” när det gäller coronaviruset rekommenderas att öppna sina gemensamma gränser, rapporterar webbsidan Euractiv, som har sett en läckt version av EU-ledningens planer på att luckra upp restriktionerna i delar av EU för gränsöverskridande turism. I dokumentet står beskrivet hur EU:s center för sjukdomskontroll, ECDC, kommer att föra en lista över områden i EU med låg virusspridning så att “heltäckande karantänåtgärder” kan börja att slopas. Det betyder sannolikt tummen ner för svenskar som vill åka utomlands i sommar, eftersom Sverige är ett av få länder i Europa där coronaviruspandemin inte visar någon minskning enligt färsk statistik från ECDC.

Coronasäkra länder vill öppna “corona-korridorer”

Flera länder har redan sedan tidigare signalerat att de vill öppna sina gränser – för utvalda länders medborgare. Grekland och Kroatien, som båda undvikit epidemier och blott haft ett mycket begränsat antal coronavirusfall, uppger att de är ”coronavirus-säkra” och välkomnar utländska turister i sommar från andra länder med låga infektionstal. Kroatien planerar att öppna en ”corona-korridor” för tjeckiska och österrikiska turister. Grekland vill öppna sina gränser för turister som kommer landvägen.

Efter förhandlingar mellan Danmarks och Tysklands regeringar rapporterades att de båda ländernas gräns skulle öppnas i mitten av maj. Tyskland vill släppa in danska turister, inledningsvis till de nordliga förbundsländerna Schleswig-Holstein och Mecklenburg-Vorpommern, där hotellen slår upp sina portar den 18 maj med en maxgräns på 50-procentig beläggning. Restaurangerna öppnade den 9 maj. Tyskarna tycker att danskarnas pandemihantering varit mycket bra och de känner sig trygga med att danskarna agerar ansvarsfullt. Samtidigt ska tyskar få åka till Danmark på semester. Den danska regeringen tvekade dock i sista stund och meddelade att en öppning kommer för tidigt och gränsen kommer att förbli stängd åtminstone maj månad ut.

Bildspel. Klicka på bild för att öppna och läsa bildtexterDet är oklart om EU-kommissionen ställer sig bakom bilaterala avtal mellan två länder för att ömsesidigt släppa in turister, men att döma av kommissionens rekommendation att länder med liknande risknivåer ska få öppna sina gemensamma gränser är det svårt att föreställa sig att inte länder med höga infektionstal kommer att utestängas.

EU-statistik talar emot Sverige

EU:s centrum för sjukdomskontroll, CDC, publicerade nyligen statistik där Sverige är ett av bara fem europeiska länder som inte visar någon nedgång i antalet nya Covid-19-fall – de övriga fyra är Bulgarien, Polen, Rumänien och Storbritannien. I de Europeiska EU-länderna som hade de svåraste coronavirusutbrotten – Italien, Spanien, Frankrike och Belgien – har epidemin klingat av kraftigt. Sverige och Storbritannien hade den 4 maj en ökning av antalet nya dagliga coronafall som var omkring 200 – 400 procent högre än i Italien, Tyskland, Spanien och Frankrike.

Finns det något hopp för att svenskar ska kunna resa utomlands i sommar?

För svenskar ser möjligheten alltså blek ut till utlandssemester i sommar. Det kan ändras om Sverige bryter trenden och vi börjar se en tydlig minskning av antalet nya coronafall och antalet dödstal. En nedåtgående trend som behöver hålla i sig i minst en månad – som varit fallet i flera andra europeiska länder innan de börjat lätta på restriktioner och försiktigt sagt att de har en viss kontroll på epidemin.

0 0 röster
Betyg
Prenumerera
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer

Relaterat

Prenumerera
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer