Vildmarksbränder i Australien tredubblade landets koldioxidutsläpp – 2.5% av globala utsläpp

En av växthuseffektens dramatiska dominoeffekter: Alltmer förödande skogs- och vildmarksbränder ökar koldioxidutsläppen kraftigt. Från september förra året till februari i år eldhärjades väldiga skogs- och vildmarksområden i Australien. Följderna: Landets årliga koldioxidutsläpp tredubblades. Ett normalt år släpper Australien ut omkring 415 miljoner ton koldioxid i atmosfären. En rapport från det australiensiska industri- och vetenskapsministeriet visar att de senaste vildmarksbränderna orsakat en frisättning av 830 miljoner ton koldioxid i atmosfären – dvs mer än det dubbla årliga utsläppet som genereras av fossila bränslen. Mängden koldioxid från Australiens bränder motsvarar 2.5 procent av världens sammanlagda årliga koldioxidutsläpp på 33000 miljoner ton. Liknande enorma koldioxidutsläpp uppges ha orsakats av skogsbränder på flera olika håll de senaste åren. I British Columbia i Kanada ökade koldioxidutsläppen med 300% på ett år under 2017 efter svåra skogsbränder. Normalt sett släpper British Columbia ut 63 miljoner ton koldioxid på ett år. 2017 var det 190 miljoner ton och 2018, ännu ett år med svåra skogsbränder, beräknades utsläppen bli lika höga som föregående år, enligt delstatsregeringens studier.

Koldioxidutsläppen från bränder har legat relativt konstant de senaste 20 åren. Det beror på att majoriteten av utsläppen fortfarande orsakas av kontrollerade anlagda bränder, framför allt i Afrika för att ta jordbruksmark i anspråk och för att sköta densamma. Trots det ökade de globala koldioxidutsläppen från bränder med 26% under 2019 – varav bränderna i Australien ensamt stod för nästan hela ökningen. Bränder står för hela en femtedel av världens sammanlagda emissioner från förbränning av fossila bränslen och de kraftigt ökade koldioxidutsläppen från flera svåra skogs- och vildmarksbränder de senaste åren riskerar att höja utsläppen till nivåer som gör det ännu svårare att uppnå de utsatta klimatmålen.

Australiens regering tar de ökade utsläppen med ro – forskare håller inte med


Bränderna i Australien rasade under den värsta värmeböljan som landet någonsin upplevt med temperaturer på 50 °C uppmätta. I veckor i streck låg dagstemperaturen på över 40 °C i stora delar av landet.

Trots de stora mängderna koldioxid som frisatts i bränderna tar den australiensiska regeringen siffrorna med ro. Man menar att effekten på de uppsatta klimatmålen för 2020 och 2030 kommer att vara “negligerbar”, eftersom de eldhärjade områdena återväxer och då genererar en signifikant kolsänka under åren efter bränderna. Ett argument som dock går stick i stäv med många forskare uppfattning att vi lever på övertid och koldioxidutsläppen redan för åratal sedan skulle ha behövts sänkas för att förhindra en global temperaturhöjning med katastrofala följder för flera av jordens viktigaste ekosystem. Till dessa hör korallreven som nu befinner sig på en “tipping point“, en kritisk tröskelpunkt där världshaven blivit såpass uppvärmda att korallreven hotas av fullständig kollaps under nuvarande årtionde. I februari 2020 uppmättes rekordhöga havstemperaturer på världens största korallrev, Stora barriärrevet vid Australiens kust, och orsakade den svåraste korallblekningen någonsin. Det är den tredje katastrofala koralldöden på blott fem som drabbat Stora barriärrevet.

Korallblekning på Heron Island, Stora barriärrevet. Bild: Ocean Agency / XL Catlin Seaview Survey / Richard Vevers.

Europeiska skogsbränder allt vanligare, svår brand rasar i polsk nationalpark

Antalet svåra skogsbränder tredubblades i Europa under 2017 jämfört med perioden 2008 till 2016. Nästföljande år, 2018, mer än fyrdubblades antalet skogsbränder i Tyskland enligt det tyska Miljöministeriet. Samma år drabbades Sverige av de svåraste skogsbränderna någonsin. I år har skogsbränderna börjat rekordtidigt i Europa. I Mellaneuropa råder redan allvarlig torka efter att nederbördsmängden den gångna vintern varit mycket låg. Sedan i söndags rasar en svår vildmarksbrand okontrollerat i Polens största nationalpark Biebrza, där en yta på 4000 hektar brunnit upp.

Nationalparken Biebrza. Bild: Public domain pictures


0 0 röster
Betyg

Relaterat

Prenumerera
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer