Plastfolie skyddar tyska busschaufförer mot Covid-19 – i Sverige är fyra döda: misstänks ha smittats i tjänst

Svenska fackförbund tvingas ta strid för att busschaufförer i lokaltrafiken ska skyddas mot coronaviruset trots att yrkesgruppen drabbats av flera uppmärksammade dödsfall i Covid-19 som misstänks ha smittats i tjänst. I Tyskland skyddas busschaufförer med en enkel men effektiv lösning: Plastfolie.

Risken för busschaufförer att smittas av Covid-19 i arbetet är stor. Flera tyska städer har reagerat snabbt för att minimera smittorisken för sina busschaufförer – genom att isolera dem från bussresenärerna. Sedan tidigare kan ingen stiga på längst fram i bussen i Tyskland. Mellan busschauffören och resenärerna sitter ett provisoriskt avspärrningsband, vilket även Stockholms lokaltrafik infört. Men för flera tyska städer som Köln, Wuppertal och Flensburg var det inte tillräckligt. Städerna har coronasäkrat busschaufförernas arbetsplats med plastfolie som förseglar den främre delen av bussen och isolerar chauffören från passagerarna. I Wuppertal utrustades stadens 300 bussar redan för en månad sedan med en genomskinlig folie som är öppningsbar med ett blixtlås. Kölns lokaltrafiks corona-krisstab följde snabbt efter och utrustade storstadens alla bussar med folien på några få dagar.

Video: Tyska bussar förseglas för att skydda chaufförer mot Covid-19

Fyra svenska busschaufförer har dött i Covid-19

I Sverige har fyra dödsfall i Covid-19 bekräftats bland landets busschaufförer, i Tyskland hittills inga. Flera av de avlidna svenska busschaufförerna misstänks ha smittats när de arbetat. I många svenska städer lyser åtgärder för att skydda busschaufförer mot Covid-19 med sin frånvaro. Alltjämt släpps resenärer på längst fram trots att många länder stoppat detta.

Svenska kommuner vidtar inte skyddsåtgärder trots att busschaufförer dött i Covid-19


I Stockholm har nu två busschaufförer dött i Covid-19. Västerås och Helsingborg har också rapporterat dödsfall i sjukdomen bland sina busschaufförer. I flera av fallen råder stark misstanke om att chaufförerna smittats i tjänsten och vreden är stor bland kollegor över att inte smittskyddsåtgärder vidtagits. I både Västerås och Helsingborg sker påstigning fortfarande fram i bussen efter att fackförbund inte fått gehör för kraven om en säker arbetsmiljö för busschaufförer under pandemin. Båda städerna har valt att inte göra någonting utan inväntar istället en bedömning från Arbetsmiljöverket som ska utreda den infekterade frågan.* Under tiden kommer busschaufförerna fortsätta att utsättas för potentiell livsfara genom att resenärer som kan vara smittade av coronaviruset stiger på framme vid föraren.

*uppdatering: Arbetsmiljöverket stöder fackets krav och meddelade att framdörrarna på Skånes bussoperatörer skulle hållits stängda från och med i fredags (17 april). Men i torsdags meddelade myndigheten att den inte hade fattat något formellt beslut än varför åtgärden inte kunnat införas och nu försenas.

En person smittade nio andra i buss

En uppmärksammad forskningsstudie från Kina har funnit att en enda person smittat nio andra i en buss med Covid-19. Flera av de smittade satt längre fram i bussen med ryggen vänd mot den sjuka resenären – på upp till fyra och en halv meters avstånd, alltså betydligt längre än det rekommenderade säkerhetsavståndet för coronaviruset på minst en och en halv meter. Det kan därför befaras att en busschaufför kan smittas av alla som sitter i den främre delen av bussen inom flera meters avstånd. Den kinesiska studien blev känd i början av mars och den backas upp av flera andra studier som visat att coronaviruset kan hålla sig svävande i mikroskopiskt små vätskedroppar som kan sättas i rörelse och förflyttas med luftrörelser – alltså har Sveriges lokaltrafikbolag haft gott om tid att informera sig om kunskapsläget om smittoriskerna i en buss för att vidta preventiva åtgärder innan dödsfallen blev en bister realitet.


Att sätta upp en folie är en enkel och billig åtgärd som kan rädda många busschaufförers liv. Hur många fler av vårt lands busschaufförer ska behöva mista livet innan Sveriges kommuner och lokaltrafikoperatörer reagerar!?

Tack för intresse! Mitt journalistiska arbete är helt ideellt och bekostas med egna medel. En liten donation tas därför emot med stor tacksamhet vilket möjliggör för mig att fortsätta med arbetet. Swish: 0764254234

0 0 röster
Betyg

Relaterat

Prenumerera
Meddela mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Läs alla kommentarer