Ogrundad samhällsinformation om Coronaviruset är ett hot

Detta är vad sjukvårdspersonalen kämpar mot på centralsjukhuset i Bergamo, ett av Europas mest avancerade sjukhus.

Italiens sjukvårdssystem rankas som nummer två i världen i FN:s världshälsoorganisation WHO:s senaste två mätningar (år 2000 och 2010). Sjukvårdens kvalitet i norra Italien gäller idag som en av de bästa i världen. Jag varnar för starka bilder i videon. 

Informationen om Coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19 som Folkhälsomyndigheten i Sverige gått ut med är att ”i stort sett alla som dör eller behöver intensivvård är över 80–90 år” – ett uttalande av statsepidemiologen Anders Tegnell. De som är yngre har vi om och om igen fått höra har inget att frukta. I Frankrike däremot, där över femtio procent av de som intensivvårdas i COVID-19 är under 60 år, råder utegångsförbud och helt andra tongångar. Siffror som SVT nu tagit fram avslöjar att vi har en liknande tendens i Sverige: Hälften av de intensivvårdade i Sverige är under 65 år. Siffror som överträffas av Nederländerna, där femtio procent av de som intensivvårdas varit under 50 år. Källa: https://www.svt.se/nyheter/rubrik-79

Folkhälsomyndigheten har dessvärre också gått ut med flera andra förhastade påståenden som saknar grund. För två veckor sedan sa statsepidemiologen att epidemins kulmen i Sverige troligtvis var nådd och att “viruset inte trivs lika bra på sommaren“. Tyska ledande virologer säger däremot för att vi inte vet hur det nya Coronaviruset kommer att spridas under sommaren och befarar att vi kommer att se en hög infektionstakt såväl sommar som vinter då befolkningen saknar grundimmunitet mot SARS-CoV-2.

Tegnell har också hyllat röster från Storbritannien som förespråkat att låta SARS-CoV-2 sprida sig fritt i samhället för att uppnå en sk flockimmunitet, vilket i sin tur skulle kunna stoppa pandemin. En siffra på 60% av befolkningen som ska smittas nämns i sammanhanget. Problemet är att det finns ingen som i dagsläget vet om vi bygger upp långvarig immunitet mot Coronavirus. När det gäller andra Coronavirus som SARS-viruset försvinner immuniteten efter tre till fem år, då inga antikroppar längre är påvisbara. En ny studie visar emellertid att Rhesusapor är immuna mot SARS-CoV-2 28 dagar efter det att de tillfrisknat från infektion. Storbritannien har nu övergivit idéerna om att låta befolkningen snabbt insjukna pga av den katastrof som i så fall kommer att drabba landets redan hårt pressade sjukvård.

I Italien är dödssiffran lika stor som antalet som har tillfrisknat. Italien har genomfört omfattande testning av misstänkta fall på rekommendation av WHO och ledande experter i virologi, man har sedan en månad stängt ner de värst drabbade delarna av landet med en närmast fullständig social isolation. Sedan snart två veckor gäller restriktionerna över hela landet – men trots det ser vi följderna av att Italien under epidemins början inte vidtog tillräckligt kraftfulla åtgärder. På många av landets sjukhus råder permanent nödläge. Över tio procent av alla insjuknade i Italien är anställda inom sjukvården. Den verkliga dödssiffran i landet befaras vara ännu högre än den officiella, då de överfulla sjukhusen inte kan ta emot i närheten av alla svårt sjuka och många dödsfall sker i hemmet och på äldreboenden, där de inte har testats.

Masstestning effektivt mot Coronaviruset i Italien, Kina och Sydkorea

Men det är inte bara dåliga nyheter från Italien. Vo Euganeo, en liten stad i norra Italien, har efter rigorös heltäckande testning av alla invånare nu noll Coronafall. Kina, Sydkorea, Singapore och andra länder som noga följt WHO:s universella riktlinjer att testa, smittspåra, sätta i karantän och införa social isolering har effektivt och på relativt kort tid förhindrat en värre massepidemi. Sydkorea har redan testat 317.000 invånare – 6150 tester per en miljon invånare. Jämför med USA som för fem dagar sedan hade testat 74 personer per miljon invånare – en siffra nästan hundra gånger lägre än i Sydkorea. Sedan dess har antalet nya bekräftade fall i USA ökat dramatiskt i USA men inte i Sydkorea, där spridningen nu sedan snart två veckors tid är relativt konstant på omkring 100 nya konstaterade fall per dagen – en markant nedgång i landet från över tusen nya dagliga fall som rapporterades i början av mars. Kina rapporterar nu sedan flera dagar i följd noll nya inhemska sjukdomsfall.

Italienska läkare varnar för katastrofala förhållanden i andra länder

De italienska läkarna varnar för att samma situation kommer att drabba vården i Storbritannien om man inte stänger ner landet och inför en betydligt mer långtgående social isolering. Sverige har hittills gått på Storbritanniens linje, avvaktat och vidtagit endast begränsade åtgärder för att motverka smittspridning. Nu har dock Storbritannien infört en mer långtgående lockdown och stängt skolor, daghem, gym, restauranter, pubar, biografer och teatrar.

Ogrundad information skapar falsk trygghet

Vi svenskar visserligen inte ett så socialt folk som träffas och umgås lika mycket som italienarna, men det är blott en falskt trygghet och ger oss inget långt försprång mot denna högst smittsamma farsot. Därför är det extremt viktigt att svenska myndigheter inte går ut med förhastade slutsatser och ogrundad information. 

Stöd mitt arbete

Du kan hjälpa mig att fortsätta med mitt oberoende journalistiska arbete genom en donation. Swish: 0764254234

Relaterat